piątek, 11 maja 2012

Pieczone jabłka z masą migdałową





Pieczone jabłka... mmmm... Miękkie, słodkie, soczyste. Prawdziwy comfort food. Kojarzą się z Mamą lub Babcią i ciepłem domowego ogniska, wylegiwaniem się na kanapie i beztroską. No i jest w nich coś takiego, że nie da się ich zjeść w pośpiechu. Kiedy wbijasz widelec w puszysty miąższ owocu, świat nagle staje w miejscu i nic innego się nie liczy. (przynajmniej ja tak odczuwam!)

Te mają w sobie coś wykwintnego- migdały. One kojarzą mi się z Francją (makaroniki!). Pyszne i słodkie, nadają charakteru. Sprawiają, że wewnątrz jabłka tworzy się coś między migdałowym ciastem a suflecikiem. Wystarczy położyć obok kulkę lodów waniliowych, polać sosem  , posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i voila- smakołyk dla wybrednych gotowy :)

Prosty i smaczny deser, który można stworzyć chyba każdego dnia tygodnia. Kiedy jednak nie znajdziemy czasu (lub ochoty) na przygotowywanie masy migdałowej, wystarczy nadziać owoce dobrą konfiturą żurawinową lub mieszanką namoczonych w wodzie rodzynek, posiekanych orzechów i szczypty cynamonu. W końcu każdemu z nas należy się odrobinka comfortu z jabłuszkiem w roli głównej ;)


Pieczone jabłka z masą migdałową:
przepis Anny Olson, proporcje dla 4 osób



  •  4 jabłka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1/4 szklanki cukru,
  • 2/3 szklanki mielonych migdałów,
  • 2 duże jajka,
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
  • szczypta soli,
  • ew. mus jabłkowy (nie więcej niż 1/4 szklanki)

Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść żaroodporne naczynie do pieczenia, w którym zmieszczą się 4 jabłka. Obierz jabłka począwszy od ogonka do 1/3 wysokości, usuń gniazda nasienne i nieco miąższu łyżeczką do kulek z melona (lub nożykiem i zwykłą łyżeczką), nie przebijając jabłek na wylot, żeby nie wyciekał z nich sok. Zachowaj wyjęte kawałki miąższu, a gniazda nasienne wyrzuć. Włóż jabłka do żaroodpornego naczynia i posmaruj je na wierzchu stopionym masłem. Wydrążone kawałki jabłek zmiksuj na purée w malakserze (odmierz ilość powstałego puree. Jeśli masy jest mniej niż 1/4 szklanki, wypełnij miarkę do tego poziomu dodatkowym musem jabłkowym), zmieszaj z cukrem, a następnie z migdałami, jajkami, ekstraktem i solą. Nałóż porcje powstałego ciasta do każdego jabłka. Piecz 45-50 minut, aż jabłka będą brązowo-złociste. Podawaj je na ciepło, oprószone cukrem pudrem i posypane płatkami migdałowymi.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...