Pieczone jabłka... mmmm... Miękkie, słodkie, soczyste. Prawdziwy comfort food. Kojarzą się z Mamą lub Babcią i ciepłem domowego ogniska, wylegiwaniem się na kanapie i beztroską. No i jest w nich coś takiego, że nie da się ich zjeść w pośpiechu. Kiedy wbijasz widelec w puszysty miąższ owocu, świat nagle staje w miejscu i nic innego się nie liczy. (przynajmniej ja tak odczuwam!)
Te mają w sobie coś wykwintnego- migdały. One kojarzą mi się z Francją (makaroniki!). Pyszne i słodkie, nadają charakteru. Sprawiają, że wewnątrz jabłka tworzy się coś między migdałowym ciastem a suflecikiem. Wystarczy położyć obok kulkę lodów waniliowych, polać sosem , posypać podprażonymi na patelni płatkami migdałowymi i voila- smakołyk dla wybrednych gotowy :)
Prosty i smaczny deser, który można stworzyć chyba każdego dnia tygodnia. Kiedy jednak nie znajdziemy czasu (lub ochoty) na przygotowywanie masy migdałowej, wystarczy nadziać owoce dobrą konfiturą żurawinową lub mieszanką namoczonych w wodzie rodzynek, posiekanych orzechów i szczypty cynamonu. W końcu każdemu z nas należy się odrobinka comfortu z jabłuszkiem w roli głównej ;)
Pieczone jabłka z masą migdałową:
przepis Anny Olson, proporcje dla 4 osób
- 4 jabłka,
- 2 łyżki stopionego masła,
- 1/4 szklanki cukru,
- 2/3 szklanki mielonych migdałów,
- 2 duże jajka,
- 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego,
- szczypta soli,
- ew. mus jabłkowy (nie więcej niż 1/4 szklanki)
Rozgrzej piekarnik do 190°C i lekko natłuść żaroodporne naczynie do pieczenia, w którym zmieszczą się 4 jabłka. Obierz jabłka począwszy od ogonka do 1/3 wysokości, usuń gniazda nasienne i nieco miąższu łyżeczką do kulek z melona (lub nożykiem i zwykłą łyżeczką), nie przebijając jabłek na wylot, żeby nie wyciekał z nich sok. Zachowaj wyjęte kawałki miąższu, a gniazda nasienne wyrzuć. Włóż jabłka do żaroodpornego naczynia i posmaruj je na wierzchu stopionym masłem. Wydrążone kawałki jabłek zmiksuj na purée w malakserze (odmierz ilość powstałego puree. Jeśli masy jest mniej niż 1/4 szklanki, wypełnij miarkę do tego poziomu dodatkowym musem jabłkowym), zmieszaj z cukrem, a następnie z migdałami, jajkami, ekstraktem i solą. Nałóż porcje powstałego ciasta do każdego jabłka. Piecz 45-50 minut, aż jabłka będą brązowo-złociste. Podawaj je na ciepło, oprószone cukrem pudrem i posypane płatkami migdałowymi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz