Nie jest to chyba odpowiedni deser na tą pogodę, ale co tam! Mimo, że ma bardziej jesienny niż letni charakter (wiadomo-jabłka, cynamon, płatki owsiane, burbon są takie rozgrzewające), to warto go przygotować o każdej porze roku. Wspaniały maślany, karmelowy smak słodkich jabłek, chrupiąca kruszonka, rozpływający się w ustach krem z nutką alkoholu, a wszystko zwieńczone kleksem bitej śmietany i orzeszkami- czy można się oprzeć? Burbon można pominąć lub zastąpić ulubionym trunkiem, a jeśli nie mamy czasu, by przygotować krem cukierniczy (domowy "budyń"), wystarczy upiec owoce pod kruszonką i zaserwować je z kulką lodów waniliowych. Jak każdy trifle, także i ten sprawdzi się zarówno, jako wykwintny deser dla gości (dobór ładnych naczyń wielce wskazany) oraz jako nieskomplikowany przysmak dla domowników. Jest to również wspaniały obiekt eksperymentów kulinarnych- możemy wprowadzić sporo modyfikacji, dostosowując smak deseru do własnych upodobań, nie martwiąc się nadto, że coś pójdzie źle (co jest całkiem częstym zjawiskiem podczas modyfikacji ciast i ciasteczek).
Trifle jabłkowy z burbonem
przepis Anny Olson z książki "Back to baking", delikatnie zmodyfikowany
krem cukierniczy (na dole strony wersja bezjajeczna):
- 1 szklanka (250ml) mleka,
- 4 żółtka,
- 1/4 szklanki (60ml) cukru trzcinowego muscovado (nie radzę pomijać tego składnika. To właśnie on nadaje wyjątkowego aromatu deserowi. Jeśli akurat nie masz cukru muscovado lub innego trzcinowego, dodaj do białego cukru łyżkę melasy z trzciny cukrowej),
- 2 1/2 łyżki (37,5ml) skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki (10ml) naturalnego ekstraktu z wanilii (można pominąć),
- 2 łyżki (30ml) zimnego masła,
- 3 łyżki (45ml) burbonu.
owoce pod kruszonką:
- 6 szklanek (1.5 l) obranych i pokrojonych w kostkę jabłek,
- 3/4 szklanki (185ml) cukru trzcinowego muscovado (można zmniejszyć jego ilość),
- 1 1/4 szklanki (310ml) płatków owsianych (przepis mówi o niebłyskawicznych, ale wypróbowałam zarówno takie, jak i zwykłe płatki- kruszonka udała się),
- 1/3 szklanki (80ml) mąki pszennej uniwersalnej,
- 1/2 łyżeczki (2ml) cynamonu,
- 1/2 szklanki (125ml- ok. 115g) niesolonego masła, rozpuszczonego,
- szczypta soli.
Wymieszaj owoce z 1/4 szklanki brązowego cukru i przełóż do naczynia żaroodpornego lub foremki.
W misce zmieszaj płatki owsiane, pozostałe 1/2 szklanki cukru, mąkę, cynamon i sól. Wlej rozpuszczone masło i dobrze wymieszaj z pozostałymi składnikami. Posyp kruszonką owoce mi piecz ok. 35-40 minut, aż owoce będą bulgotać, a wierzch zbrązowieje. Ostudź kompletnie.
dodatkowo:
- 1 1/2 szklanki (375ml) śmietanki 30% lub 36%,
- 2 łyżki (30ml) cukru pudru,
- 1 łyżeczka (5ml) naturalnego ekstraktu z wanilii (można pominąć),
- 2 łyżki (30ml) burbona,
- 1 1/2 szklanki (375ml) podprażonych orzechów pekan lub włoskich (można pominąć, bez nich deser również smakuje świetnie- wiem, bo wypróbowałam).
Deser możesz przygotować w jednym dużym naczyniu (o pojemności ok. 3l) lub w indywidualnych salaterkach. Układaj po sobie warstwy owoców z kruszonką (możesz dodatkowo pokropić je ekstra porcją alkoholu), kremu cukierniczego i orzechów. Na wierchu ułóż bitą śmietanę i posyp ją odrobinką cynamonu lub posiekanymi orzechami (deser na zdjęciu nie ma orzechów w środku, za to na wierchu są podprażone posiekane nerkowce). Do momentu podania przechowuj w lodówce.
krem cukierniczy bez jajek (jest na prawdę świetny! Nie ustępuje smakiem oryginalnej wersji- różnica jest niewyczuwalna- jest za to znacznie lżejszy. Wymyśliłam go, gdy pewnego razu zabrakło mi jajek do tego deseru i od tego czasu już nie zaprzątam sobie nimi głowy.):
- 2 szklanki (500ml) mleka,
- 1/4 szklanki (60ml) cukru trzcinowego muscovado (nie radzę pomijać tego składnika. To właśnie on nadaje wyjątkowego aromatu deserowi. Jeśli akurat nie masz cukru muscovado lub innego trzcinowego, dodaj do białego cukru łyżkę melasy z trzciny cukrowej),
- 5 łyżek (75ml) skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżeczki (10ml) naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie),
- 1-2 łyżki zimnego masła,
- 3 łyżki (45ml) burbonu.
1 1/2 szklanki mleka zagotuj w garnku. Pozostałe mleko zmieszaj dokładnie trzepaczką z cukrem, skrobią i wanilią. Gdy płyn zawrze, wlej rozrobioną mieszankę, stale mieszając. Gotuj na małym ogniu (wciąż mieszając, by nic nie przywarło i nie przypaliło się), aż masa zgęstnieje, a kredowy posmak skrobi wygotuje się. Zdejmij garnek z palnika i dodaj masło, dobrze wymieszaj, przełóż do pojemnika i przykryj (jeśli używasz folii spożywczej, powinna ona dotykać kremu kremu, by nie utworzył się kożuch), ostudź kompletnie. Następnie Zmiksuj masę mikserem (aby przywrócić jej gładką konsystencję), wlej burbon i zamieszaj. Dalej postępuj, jak w przypadku kremu na bazie żółtek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz