czwartek, 14 czerwca 2012

Budyń jaglany z karobem


Zdrowy i szybki w przygotowaniu deser (chociaż na śniadanie też by się nadał). Karob nadaje mu słodyczy i czekoladowego aromatu, dzięki czemu nie trzeba go dosładzać. Swój budyń ugotowałam na mleku sojowym, ale równie dobrze można to zrobić przy użyciu jakiegokolwiek mleka (roślinnego lub nie). Informacja dla nieprzekonanych do kaszy jaglanej- jest niewyczuwalna w tym budyniu. Pyszotka! ;)


Budyń jaglany z karobem
składniki na 1 porcję
  • 250-300ml ulubionego mleka,
  • 2 łyżki suchej kaszy jaglanej,
  • 2 łyżeczki karobu,
  • ew. cukier lub inny słodzik.
Kaszę wsyp do garnuszka i podgrzewaj na małym ogniu (potrząsając i kołysząc naczyniem od czasu do czasu), aż zacznie ładnie pachnieć i stanie się jaśniejsza. Przełóż ją na sitko, opłukaj pod bieżącą wodą i przełóż do blendera. Dolej do niej małą ilość (ok. 50ml) mleka i zmiksuj na gładką masę, o jak najmniejszych drobinkach kaszy. Stopniowo dolej resztę płynu. Dodaj karob i dokładnie zmiksuj. Przelej masę do rondelka i podgrzewaj na małym lub średnim ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i zacznie bulgotać. Przelej do kubeczka lub salaterki.

* Nigdy nie próbowałam tej metody, ale jeśli blender nie daje rady dokładnie zmielić ziarenek kaszy,  można by użyć mąki jaglanej (drobno zmielonej kaszy w młynku)- dodać ją do mleka, wymieszać z karobem i podgrzewać, aż zgęstnieje.

      


A jutro zapraszam na Trifle jabłkowy z bourbonem! :) 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...