poniedziałek, 16 lipca 2012

Twórcze pieczenie, czyli jak przekuć porażkę w sukces


Co zrobić, kiedy krem, który miał pięknie sterczeć na ciastku konsystencją przypomina twarożkową polewę? Można się załamać. Można się rozpłakać i warczeć złośliwie na niczego nieświadomych domowników. Można też spróbować stworzyć coś pysznego, co delikatnie różni się od pierwotnego zamysłu wykorzystania tych samych składników.

Wspominałam już o moich problemach z kremem do babeczek malinowych, prawda? Nie wspomniałam jednak, że zanim dodałam kisiel malinowy, przygotowałam bazę z 1kg twarogu. Część wykorzystałam do wspomnianych cupcake'ów, część do babeczek bananowo-czekoladowych (przepis wkrótce). Ale co zrobić z pozostałą miską kremu? Chwilkę się zastanowiłam- jest tam biały ser, masło, cukier... wszystko to można znaleźć w przepisach na serniki. Przekartkowałam większość moich książek o pieczeniu i zdecydowałam się przygotować coś na kształt sernika w amerykańskim stylu. Przypomniało mi się też, że w jednym z odcinków "Na słodko" Anna Olson upiekła sernik z "wirem z mango", który od dawna nęcił moje zmysły- wiedziałam już, jak wykorzystać malinowy kisiel. Jakby tego było mało, zrobiłam przegląd szafki ze słodyczami, wyciągnęłam pudełeczko z ciasteczkami, których nikt nie chciał już jeść i postanowiłam uczynić z nich spód mojego ciasta.

Efekt? Zadziwiająco smaczny, niezwykle delikatny i kremowy sernik, którego słodycz przełamują kwaskowate owoce. Jestem z niego bardzo dumna, bo był to totalny freestyle. A oprócz wspaniałego smaku jego zaletą jest szybkość przygotowania. Ciasteczkowy spód jest niekłopotliwy w przygotowaniu, a jaki pyszny! Wymieszanie masy serowej też nie trwa długo. Jedynym utrudnieniem mogą być maliny, które jednak trzeba ugotować i ostudzić- ja jednak byłam w tej komfortowej sytuacji, że wykorzystałam pozostałości z wspomnianych już babeczek. Mimo wszystko warto się troszkę pomęczyć dla takiego improwizowanego smakołyku :)



Kremowy sernik z malinowym wirem

malinowy wir:
  • ok. 200g malin,
  •  2 łyżeczki cukru (można pominąć, jeśli owoce są bardzo słodkie),
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej,
  • ok. 150ml wody.
 Maliny zmiksuj w blenderze z ok. 50ml wody na gładką masę. Przetrzyj ją przez sitko, by pozbyć się pesteczek. Owocowe puree przelej do garnka, dosyp cukier i zagotuj. Wodę wymieszaj ze skrobią i wlej do gotujących się malin, cały czas mieszając. Pogotuj masę jeszcze ok. 2-3 minty. Przelej do miseczki lub pojemnika, przykryj i ostudź kompletnie.

ciasteczkowy spód:
  • 2 szklanki drobno pokruszonych ciasteczek zbożowych (można je pokruszyć w robocie kuchennym lub włożyć do woreczka i pomaltretować wałkiem),
  • ok. 50-60g roztopionego masła.
Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Tortownicę o średnicy 23cm wysmaruj masłem.
W misce wymieszaj pokruszone ciasteczka z rozpuszczonym masłem, przełóż do tortownicy. Pięściami dociskaj okruszki do dna, by utworzyły równy spód. Postaraj się też stworzyć ok. 1 cm brzeg na bokach foremki. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10 minut. Wyjmij i wystudź, przygotowując w tym czasie masę serową.

masa serowa:
(wszystkie składniki powinny mieć temp. pokojową)
  • 500g trzykrotnie mielonego twarogu,
  • 200g masła,
  • 200g cukru pudru,
  • 2 łyżki soku z cytryny,
  • 2 łyżki mąki pszennej,
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej,
  • 3 jajka.
Obniż temperaturę w piekarniku do 150 st.C.
Mikserem utrzyj twaróg, masło i cukier puder na gładką masę. Dodaj sok z cytryny, mąkę i skrobię i dokładnie wymieszaj tak, by nie było żadnych grudek. Do masy wmieszaj jajka- najlepiej ręcznie lub na bardzo niskich obrotach- dzięki temu jajka nie ubiją się, przez co sernik nie popęka w trakcie pieczenia. 
Powstałą masę serową przelej na upieczony spód. Łyżeczką wylewaj paski malinowego kisielu, następnie wykałaczką lub patyczkiem do szaszłyków zamieszaj masę tak, by powstał marmurkowy wzorek- wir. Wstaw foremkę do piekarnika i piecz ok. 45 minut. Po tym czasie wyłącz piekarnik, ale pozostaw w nim sernik do momentu, aż ostygnie. Następnie wstaw ciasto do lodówki i schłódź. 

Ciasto- jak każdy sernik- najlepiej kroi się przy pomocy noża ogrzanego w ciepłej wodzie i wytartego do sucha. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...