Lubicie ciasto "Kopiec Kreta"? Ja uwielbiam! I te babeczki właśnie tak smakują. Wyszły mi zupełnie przypadkiem, a okazały się prze-smaczne :) Oszalałam na ich punkcie!
Co można w nich znaleźć? Delikatne, wilgotne ciasto czekoladowo-bananowe, krem z twarożku (znowu) z wiórkami czekolady, a wszystko to pokryte okruszkami ciasta. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrafią zachwycić ;)
Babeczki czekoladowo-bananowe
przepis na ciasto ze strony joyofbaking.com, krem pomysłu własnego
ciasto:
- 1 szklanka (250ml) cukru,
- 1 szklanka (250ml) mąki pszennej uniwersalnej,
- 1/3 szklanki (80ml) ciemnego kakao (najlepiej holenderskiego, np. Deco Moreno),
- 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 3/4 łyżeczki sody,
- szczypta soli,
- 1 jajko,
- 1/2 szklanki (125ml) miazgi z banana (1 duży banan powinien wystarczyć),
- 1/2 szklanki (125ml) ciepłej wody,
- 1/4 szklanki (60ml) mleka,
- 1/4 szklanki (60ml) oleju roślinnego,
- 3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).
Do miski przesiej cukier, mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Osobno wymieszaj ze sobą jajko, rozgniecionego banana, wodę, mleko, olej i wanilię. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką. Ciasto jest dość rzadkie. Rozlej masę między foremki i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść czysty). Wyjmij z pieca i ostudź.
krem:
- 100g masła o temp. pokojowej,
- 100g cukru pudru,
- 250g mielonego twarogu o temp. pokojowej,
- 100g wiórków z czekolady deserowej lub mlecznej (można zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach lub kupić gotowe wiórki, np. w Lidlu).
Z ostudzonych babeczek odetnij czubki (wystające ponad papilotkę). Pokrusz te kawałki ciasta i odłóż. Na każdą babeczkę nałóż porcję kremu i obtocz w okruszkach.
Najlepiej jest przechowywać babeczki w lodówce, choć i bez niej trochę wytrzymają ;)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz