środa, 18 lipca 2012

Babeczki czekoladowo-bananowe


Lubicie ciasto "Kopiec Kreta"? Ja uwielbiam! I te babeczki właśnie tak smakują. Wyszły mi zupełnie przypadkiem, a okazały się prze-smaczne :) Oszalałam na ich punkcie!

Co można w nich znaleźć? Delikatne, wilgotne ciasto czekoladowo-bananowe, krem z twarożku (znowu) z wiórkami czekolady, a wszystko to pokryte okruszkami ciasta. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, a potrafią zachwycić ;)


Babeczki czekoladowo-bananowe
przepis na ciasto ze strony joyofbaking.com, krem pomysłu własnego


ciasto:
  • 1 szklanka (250ml) cukru,
  • 1 szklanka (250ml) mąki pszennej uniwersalnej,
  • 1/3 szklanki (80ml) ciemnego kakao (najlepiej holenderskiego, np. Deco Moreno),
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki sody,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko,
  • 1/2 szklanki (125ml) miazgi z banana (1 duży banan powinien wystarczyć),
  • 1/2 szklanki (125ml) ciepłej wody,
  • 1/4 szklanki (60ml) mleka,
  • 1/4 szklanki (60ml) oleju roślinnego,
  • 3/4 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Foremki na muffinki (10 sztuk) wyłóż papierowymi papilotkami lub wysmaruj tłuszczem.
Do miski przesiej cukier, mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Osobno wymieszaj ze sobą jajko, rozgniecionego banana, wodę, mleko, olej i wanilię. Wlej mokre składniki do suchych i wymieszaj trzepaczką. Ciasto jest dość rzadkie. Rozlej masę między foremki i wstaw do piekarnika na ok. 20 minut (patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść czysty). Wyjmij z pieca i ostudź.

krem:
  • 100g masła o temp. pokojowej,
  • 100g cukru pudru,
  • 250g mielonego twarogu o temp. pokojowej,
  • 100g wiórków z czekolady deserowej lub mlecznej (można zetrzeć czekoladę na tarce o grubych oczkach lub kupić gotowe wiórki, np. w Lidlu).
Masło utrzyj z cukrem pudrem na puszystą masę. Dodaj twaróg i zamieszaj bardzo krótko mikserem (jeśli będziesz miksować zbyt długo masa stanie się półpłynna). Wsyp wiórki i zamieszaj łyżką. Schłódź w lodówce.

Z ostudzonych babeczek odetnij czubki (wystające ponad papilotkę). Pokrusz te kawałki ciasta i odłóż. Na każdą babeczkę nałóż porcję kremu i obtocz w okruszkach.

Najlepiej jest przechowywać babeczki w lodówce, choć i bez niej trochę wytrzymają ;)




   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...