środa, 16 maja 2012

Polewa Michaszkowa



Pomysł- Ktoś powie, że głupi i niezdrowy- pojawił się w mojej głowie, gdy... zasypiałam. To chyba wynik tego, że niedługo przed pójściem spać spałaszowałam jednego cukierka (a nie jadłam ich od dość dawna) i jakoś tak zamarzyła mi się polewa do lodów o ich smaku. Cóż miałam zrobić? Szybko przeanalizowałam, jak mogłabym tego dokonać i następnego dnia pomysł doczekał się realizacji. Smakował :) Przypomina zakrapianą alkoholem i okraszoną orzeszkami arachidowymi polewę czekoladową.





Polewa Michaszkowa:

  • 100g cukierków "Michaszki",
  • 200ml śmietanki (ja miałam w domu tylko śmietankę sojową i świetnie się sprawdziła).
W rondelku umieść pokruszone/pokrojone cukierki. Dolej śmietankę. Podgrzewaj na małym gazie, cały czas mieszając, by nic się nie przypaliło. Gdy cukierki będą się już rozpuszczać, rozgniataj je płaską stroną łyżki tak, by połączyły się ze śmietanką. Kiedy składniki połączą się w jednolitą masę, a polewa zacznie lekko bulgotać, wyłącz palnik i przelej polewę do miseczki, buteleczki lub pojemniczka. Przechowuj w lodówce.

* Mimo, że polewę należy przechowywać w lodówce, świetnie smakuje na ciepło. Warto przed użyciem podgrzać ją w mikrofalówce lub w rondelku i polać nią np. lody waniliowe.




 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...