czwartek, 2 stycznia 2014

Tarta krówkowo-czekoladowa



Zanim przejdziecie do realizacji noworocznych postanowień o odchudzaniu, rzucaniu cukru czy zdrowszym odżywianiu, przygotujcie sobie taką tartę. Nie będziecie żałować. No chyba, że nie lubicie masy krówkowej... albo bitej śmietany... i czekolady... Ja uwielbiam, więc dla mnie to ciacho, to niebo na Ziemii. Czy może być inaczej? Przecież na dnie spoczywa sobie wspaniały spód z ciasteczek Oreo, który możnaby jeść bez końca. A na nim ułożyło się nadzienie z kajmaku i serka mascarpone- duet tak doskonały, że ciężko to racjonalnie pojąć. Gdyby tej wspaniałości było za mało, całość przykrywa chmurka bitej śmiteany, pomazana kleksami roztopionej czekolady. Za mało zalet? To może fakt, że ta tarta nie wymaga pieczenia Was przekona. I wogóle zrobienie jej to pestka!

Ach... gdyby jeszcze to wszystko nie miało tylu kalorii... :)


Tarta krówkowo-czekoladowa
przepis własny

spód:

  • ok. 30-32 ciasteczek Oreo,
  • 100ml roztopionego masła.
Ciasteczka przełóż do robota kuchennego (malaksera / food processora) i zmiksuj na drobniutki piasek (mokry piasek, oczywiście). Jeśli nie masz takiej maszyny, która wykona całą pracę za Ciebie, po prostu przełóż ciasteczka do mocnego worka foliowego, zawiąż (ale tak, by nie było w środku powietrza, bo inaczej całość spektakularnie wybuchnie przy pierwszym mocniejszym uderzeniu) i uderzaj o niego wałkiem, aż uzyskasz pożądany efekt. Następnie do pokruszonych ciasteczek dodaj roztopione masło, dobrze wymieszaj całość. Tortownicę o średnicy ok. 23cm wyłóż na dnie papierem do pieczenia (ułatwki to wyciąganie pokrojonego ciasta z formy). Ciasteczka z masłem wsyp do foremki i ugnieć masę na dnie i bokach (powinny sięgać mniej więcej połowy wysokości tortownicy). Wstaw do lodówki, aby całość stężała.

nadzienie krówkowe:
  • 2/3 szklanki (160ml) kajmaku*,
  • 250g (1 małe opakowanie) serka mascarpone.
Składniki zmiskuj dokładnie, lecz nie za długo, przy pomocy miksera, aż masa będzie gładka. Wyłóż na przygotowany spód i wyrównaj powierzchnię. Wstaw do lodówki.

*Masę krówkową, czyli kajmak, można przygotować na kilka sposobów. Pierwszy- najwygidniejszy- to po prostu udanie się do sklepu i kupienie gotowej masy kajmakowej. Drugi- weź puszkę słodzonego mleka skondensowanego, włóż do garnka z dużą ilością wody (ma być jej tyle, by cały czas puszka była w niej zanurzona) i gotuj pod przykryciem przez 2-3 godziny (im dłużej gotujesz, tym ciemnieszja jest masa). Jeśli potrzeba, w trakcie gotowania dolej do garnka wodę, by puszka cały czas była przykryta. Nie otwieraj jej póki jest gorąca! Puszka eksploduje i poparzy Cię jej zawartość (nie mówiąc o bałaganie...). Zrób to dopiero, gdy całość wystygnie. Sposób trzeci- który tym razem zastosowałam po raz pierwszy i muszę przyznać, że taki kajmak smakuje mi najbardziej, bo jest niezwykle aromatyczny i... karmelowy :) Weź dość szeroki garnek o grubym dnie (to ważne!), przelej do niego puszkę słodzonego mleka skondensowanego i podgrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając (najlepiej trzepaczką). Po ok 30 minutach masa zmieni się w cudowny krem krówkowy, który trzeba od razu przełożyć do pojemniczka, póki jest jeszcze ciepły (wtedy najlepiej odchodzi od ścianek i dna garnka). Może się tak zdarzyć, że zanim mleko skarmelizuje się odpowiednio, masa zbyt mocno odparuje i ciężko się miesza. Trzeba wtedy dolać troszkę wody i podgrzewać dalej.

bita śmietana:
  • 1 szklanka (250ml) śmietanki 30% lub 36%, mocno schłodzonej,
  • 2 łyżeczki (10ml) lub więcej do smaku, cukru pudru,
  • 1 łyżka (15ml) śmietanki do kawy w proszku.
Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem lub ręcznie. Kiedy masa zacznie sztywnieć, dodaj cukier puder i śmietankę w proszku (ustabilizuje bitą śmietanę, dzięki czemu nie będzie "podchodzić wodą" i utrzyma swój kształt na długo), miksuj dalej, aż śmietana będzie sztywna. Rozmsaruj masę na przygotowanym wcześniej nadzieniu, polej polewą (patrz niżej) i wstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciacho można już kroić i cieszyć się jego wspaniałym smakiem. Tarta wytrzyma w lodówce ok. 3 dni (najlepiej przechowywać ją w zamnkiętym pojemniku, żeby nie "łapała" zapachów z lodówki), jeśli nie używasz bitej śmietany, to o wiele dłużej, pewnie ok. tygodnia.

polewa czekoladowa:
  • 30g deserowej lub gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka (15ml) śmietanki 30% lub 36%.
  • dodatkowo do dekoracji: posiekane orzechy, kawałki czekolady, pokrojony na kawałeczki batonik Snickers (tak było u mnie), połamane cukierki krówki lub cokolwiek innego, co Twoim zdaniem będzie tutaj pasowało.
Czekoladę połam lub posiekaj na kawałeczki, dodaj śmietankę. Całość podgrzewaj w misce ustawionej nad garnuszkiem z niewielką ilością gotującej się wody, aż składniki rozpuszczą się. Wymieszaj polewę, troszkę przestudź i polej nią ciasto.

Enjoy!








6 komentarzy:

  1. Ja się nie odchudzam i chętnie skuszę się na takie ciasto :) Tym bardziej, że karnawał się zbliża! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje!
    uwielbiam Pani bloga, same pyszności. pozdrawiam ;))

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ojej... bardzo dziękuję :) Pani słowa to miód na moje serce ;)
      Pozdrawiam serdecznie!

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...