wtorek, 22 kwietnia 2014

Tarta truskawkowa z bitą śmietaną


Pewnie po Świętach wszyscy są jeszcze objedzeni i nawet nie myślą o kolejnym kawałku ciasta (chociaż ja myślę), ale i tak pokażę Wam tą tartę. Dlaczego? Bo jest przepyszna :) W ostatnim czasie zrobiłam ją dwa razy i zawsze znikała w mgnieniu oka. Smakuje jak namiastka lata, kiedy trzeba na nie jeszcze kilka tygodni poczekać. Nie ma co się rozpisywać, trzeba spróbować! :)


Tarta truskawkowa z bitą śmietaną

ciasto:
  • 1 szklanka (250ml=ok. 240g) zimnego masła,
  • 2 1/3 szklanki (580ml) mąki pszennej,
  • 4 łyżeczki (20ml) cukru (jeśli lubisz słodkie ciasta kruche pod szarlotkę, zwiększ jego ilość),
  •  szczypta soli,
  • 1 jajko, prosto z lodówki,
  • 2 łyżki (30ml) zimnej wody,
  • 2 łyżki (30ml) białego octu winnego lub soku z cytryny,
  • 2 łyżeczki (10ml) kaszki manny lub drobniutkiej kaszki orkiszowej (użyłam tej drugiej).
Masło pokrój na małe kawałeczki i pozostaw na blacie. W tym czasie do miski przesiej mąkę z solą, dodaj cukier. W osobnym naczynku rozbełtaj jajko z wodą i octem. Dodaj masło do mąki i opuszkami palców (delikatnie) zacznij mieszać składniki ze sobą, wgniatając kawałeczki tłuszczu w mąkę. Staraj się zrobić to jak najszybciej, by nie ogrzać nadto masła oraz by uaktywnić jak najmniej glutenu. Kiedy masa zacznie przypominać grubą owsiankę/kruszonkę, wlej jajko z wodą i octem i zamieszaj (najlepiej nożem), aż ciasto zacznie się zbijać i tworzyć jednolitą masę. Podziel ją na dwie części i każdą zawiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę (do tego przepisu wystarczy tylko jedna połówka ciasta, więc drugą możesz zamrozić i użyć przy okazji innej tarty. Możesz też użyć tego ciasta do kruchych ciasteczek lub pierożków z nadzieniem owocowym, czekoladowym, twarożkiem itd.).

Na oprószonym mąką blacie rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0.5 cm. Wyłóż nim dno i boki okrągłej foremki do tarty o średnicy ok. 20cm. Dno posyp kaszką i wstaw foremkę do lodówki na czas przygotowywania nadzienia.

nadzienie truskawkowe:
  • 450g mrożonych trukawek,
  • 2 łyżki (30ml) cukru,
  • 1 łyżka (15ml) cukru waniliowego (można zastąpić zwykłym),
  • 2 łyżki (30ml) skrobii kukurydzianej.
Do garnka o grubym dnie wsyp zamrożone truskawki i podgrzewaj na średnim ogniu od czasu do czasu mieszając. W miseczce wymieszaj cukry ze skrobią. Kiedy owoce puszczą sok i zaczną bulgotać, dodaj mieszankę cukrowo-skrobiową, szybko zamieszaj. Doprowadź nadzienie ponownie do wrzenia, cały czas mieszając. Kiedy owoce zgęstnieją, zdejmij garnek z palnika i przełóż nadzienie na płaski talerz (dzięki temu szybciej przestygną). 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st.C. 

Wyjmij z lodówki foremkę z ciastem. Wyłóż na nie lekko ciepłe nadzienie owocowe, dokładnie rozsmaruj. Piecz ok. 20 minut, aż brzegi ciasta będą rumiane. Wyjmij z pieca i ostudź kompletnie.

dodatkowo:
  • 250ml śmietanki 30% lub 36%, schłodzonej,
  • 1 łyżka (15ml) cukru pudru (lub więcej, do smaku),
  • 1 łyżka (15ml) śmietanki do kawy w proszku.
Śmietankę ubij z cukrem pudrem na sztywno. Dodaj śmietankę w proszku i szybko zamieszaj. Rozsmaruj śmietankę na wystudzonej tarcie. Serwuj od razu albo wstaw do lodówki do momentu, kiedy będzie czas na deser. 

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Uwielbiam takie tarty... Pyszne ciasto, truskawki i śmietanka... Smakowicie ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl

    OdpowiedzUsuń
  2. Aż chce się ją zjeść ze zdjęcia !!! I to nadzienie truskawkowe <3

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...