Z góry przepraszam za jakość zdjęć:)
Pyszne batoniki zbożowe napakowane zdrowymi pestkami i rodzynkami oraz trochę mniej zdrowym masłem orzechowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, już nie takie proste jest oczekiwanie, aż stężeją. Ale warto :) Dobrze się transportują, są więc idealne by zabrać je do pracy czy szkoły- dawka energii po jednym kawałku jest ogromna! Chciałam zrobić zdrowszą wersję i zastąpiłam brązowy cukier przecierem z daktyli (daktyle rozgotowane w małej ilości wody i zmiksowane na gładką masę). Mam co do tego mieszane uczucia- batoniki były słodkie, ale nie były już takie kruche (raczej miękkie) i przebijała się w nich nutka owocowa. Myślę, że następnym razem użyję słodu lub syropu klonowego. Mimo wszystko- polecam ;) Przepis oczywiście autorstwa Anny Olson.
Batoniki zbożowe z masłem orzechowym
przepis Anny Olson z programu "Fresh with Anna Olson"
- 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych),
- 1 szklanka niesolonych orzechów ziemnych, całych lub posiekanych;
- 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
- 1/2 szklanki rodzynek,
- 1/4 szklanki pestek słonecznika,
- 1/4 szklanki pestek dyni,
- 1 szklanka masła arachidowego,
- 1 szklanka złocistego cukru trzcinowego,
- 75 g masła,
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
- 1/2 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej,
- 1/2 łyżeczki soli,
- 1 jajko.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz