środa, 23 maja 2012

Batoniki zbożowe z masłem orzechowym


Z góry przepraszam za jakość zdjęć:)

Pyszne batoniki zbożowe napakowane zdrowymi pestkami i rodzynkami oraz trochę mniej zdrowym masłem orzechowym. Bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu, już nie takie proste jest oczekiwanie, aż stężeją. Ale warto :) Dobrze się transportują, są więc idealne by zabrać je do pracy czy szkoły- dawka energii po jednym kawałku jest ogromna! Chciałam zrobić zdrowszą wersję i zastąpiłam brązowy cukier przecierem z daktyli (daktyle rozgotowane w małej ilości wody i zmiksowane na gładką masę). Mam co do tego mieszane uczucia- batoniki były słodkie, ale nie były już takie kruche (raczej miękkie) i przebijała się w nich nutka owocowa. Myślę, że następnym razem użyję słodu lub syropu klonowego. Mimo wszystko- polecam ;) Przepis oczywiście autorstwa Anny Olson.

Batoniki zbożowe z masłem orzechowym
przepis Anny Olson z programu "Fresh with Anna Olson"
  • 2 szklanki płatków owsianych (nie błyskawicznych),
  • 1 szklanka niesolonych orzechów ziemnych, całych lub posiekanych;
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych,
  • 1/2 szklanki rodzynek,
  • 1/4 szklanki pestek słonecznika,
  • 1/4 szklanki pestek dyni,
  • 1 szklanka masła arachidowego, 
  • 1 szklanka złocistego cukru trzcinowego,
  • 75 g masła,
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii,
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki mielonego gałki muszkatołowej,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 jajko.
 Rozgrzej piekarnik do 175 stopni C. Natłuść kwadratową foremkę o boku 20 cm i wyłóż ją papierem do pieczenia tak, żeby brzegi papieru były dłuższe i wystawały poza formę. W dużej misce wymieszaj płatki, orzechy, rodzynki i pestki. W rondlu, na średnim ogniu, roztop masło orzechowe, cukier i masło z ekstraktem waniliowym, przyprawami i solą. Zalej zawartość miski maślaną mieszaniną i szybko wymieszaj. Dodaj jajko, wymieszaj i przełóż do przygotowanej formy. Ugnieć masę palcami zanurzonymi w zimnej wodzie i piecz przez 30 min. Następnie odstaw do ostygnięcia i wstaw do lodówki na 2 godziny przed pokrojeniem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...