poniedziałek, 21 maja 2012

Kisiel jabłkowy z cynamonem i mleczkiem nerkowcowym





Dawno nie jadłam kisielu (tak to się odmienia?). Naprawdę dawno. Jakoś nie przekonywały mnie te sztucznie barwione i aromatyzowane deserki w proszku, które od lat (!) leżały w kuchennej szafce, czekając aż Ktoś Odważny zdecyduje się je zjeść. Ale, ale! Kiedy ujrzałam przepis Jadłonomi na kisiel rabarbarowy, zapragnęłam właśnie taki zjeść. Natychmiast! Ale rabarbaru w domu brak, warzywniaczek pod domem zamknięty, a w domu tylko jabłka i pomidory... Z dwojga złego już lepsze te jabłka ;)

Kisiel jabłkowy z cynamonem

  • 1 duże jabłko (ok. 300g), obrane i pokrojone w kostkę o preferowanej przez konsumenta wielkości,
  • 1 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej,
  • 1 laska cynamonu
  • cukier/miód/ słód do smaku (u mnie ok. 2 łyżeczek miodu gryczanego),
  • ew. cynamon w proszku.
Jabłko przełóż do rondelka, zalej 1 szklanką wody, dodaj korę cynamonową i zagotuj. Pogotuj chwilkę (aż jabłko lekko zmięknie tak, jak lubisz- mniej lub bardziej), a w tym czasie wymieszaj 1/2 szklanki zimnej wody ze skrobią. Wlej rozczyn do jabłkowego kompotu, mieszając. Zagotuj ponownie. Zdejmij z ognia, dodaj wybrany przez Ciebie słodzik, ewentualnie dosyp troszkę cynamonu w proszku i przełóż do kubka lub salaterki. Polej mleczkiem z nerkowców.

Mleczko nerkowcowe
  • 1 szklanka nerkowców, namoczonych przez noc w przegotowanej ostudzonej wodzie*,
  • ok. 3 szklanki przegotowanej ostudzonej wody.  
Nerkowce (odcedzone) przełóż do misy blendera i dodaj kilka łyżek wody. Miksuj tak długo, aż blender powie dość, ale jeszcze nie umrze ;) Stopniowo dolewaj wodę (by mleczko było jednolite bez konieczności przecedzania). Jeśli uznasz, że mleczko ma już odpowiednią dla Ciebie gęstość, przestań dolewać wodę (lub jeśli potrzeba, dolej więcej niż podałam w przepisie). Jeśli zauważasz drobinki orzechów i przeszkadza Ci to, przecedź mleczko przez sitko (nerkowce zazwyczaj są po namoczeniu na tyle miękkie, że gładko się miksują, ale dużo zależy także od mocy naszego blendera). Tak przygotowane mleczko można (choć uważam to za zbędne) posłodzić słodem/daktylami lub posolić. Przechowuj w zamkniętym pojemniku/butelce/słoiku w lodówce.

* Jeśli nie masz czasu lub zapomniałeś/łaś namoczyć orzechy można zalać je gorącą wodą i odstawić na 10-15 minut. Oczywiście nerkowce tracą wtedy pewne wartości odżywcze.
** Z podanych ilości otrzymasz dość sporo mleczka. Można przygotować je z mniejszych ilości, zachowując jednak podane proporcje.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...