Prosty, szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy deser. A w dodatku wegański :) Wiem, że to trochę ryzykowne proponować Komuś tofu. Ciągle słyszę żale i jęki, że to wytwór bez smaku, a właściwie o smaku tektury, że jakiś taki mało atrakcyjny i tylko zwariowani wegetarianie są w stanie go jeść (oczywiście na siłę, bo kto normalny chciałby jeść tofu z własnej woli?). Ale ostatnio usłyszałam takie porównanie z ust Joli Słomy: tofu jest jak mięso. Mięsożerca nie zje po prostu ugotowanej piersi kurczaka- trzeba ją dobrze przyprawić, by miała smak. Tak samo jest z tofu- jeśli je przyprawisz, może smakować tak, jak chcesz. Na słodko, na słono, na ostro... wszystko zależy od Ciebie. I będzie pysznie ;)
Kakaowy krem z tofu:
- 100g (ok. pół kostki) tofu naturalnego,
- ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (świetne jest mleczko z nerkowców) lub wody,
- 2-3 łyżeczki kakao (do smaku),
- 2-3 łyżeczki miodu/ słodu/ syropu z agawy/klonowego/ cukru trzcinowego (do smaku)
* Ja zjadam ten krem, jako budyń- łyżeczką. Ale dobrze sprawdza się też, jako pasta (niby Nutella) na waflu ryżowym czy kanapce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz