wtorek, 15 maja 2012

Kakaowy krem z tofu (vegan)






Prosty, szybki w przygotowaniu, pyszny i zdrowy deser. A w dodatku wegański :) Wiem, że to trochę ryzykowne proponować Komuś tofu. Ciągle słyszę żale i jęki, że to wytwór bez smaku, a właściwie o smaku tektury, że jakiś taki mało atrakcyjny i tylko zwariowani wegetarianie są w stanie go jeść (oczywiście na siłę, bo kto normalny chciałby jeść tofu z własnej woli?). Ale ostatnio usłyszałam takie porównanie z ust Joli Słomy: tofu jest jak mięso. Mięsożerca nie zje po prostu ugotowanej piersi kurczaka- trzeba ją dobrze przyprawić, by miała smak. Tak samo jest z tofu- jeśli je przyprawisz, może smakować tak, jak chcesz. Na słodko, na słono, na ostro... wszystko zależy od Ciebie. I będzie pysznie ;)


Kakaowy krem z tofu:

  • 100g (ok. pół kostki) tofu naturalnego,
  • ok. 1/2 szklanki mleka roślinnego (świetne jest mleczko z nerkowców) lub wody,
  • 2-3  łyżeczki kakao (do smaku),
  • 2-3 łyżeczki miodu/ słodu/ syropu z agawy/klonowego/ cukru trzcinowego (do smaku)
Tofu rozkrusz do dzbana blendera (lub jeśli używasz blendera ręcznego, to do miski). Dodaj kilka łyżek mleka/wody i zmiksuj. Stopniowo dolewaj płynu, aż masa będzie gładka i osiągnie lubianą przez Ciebie konsystencję (gęstszą lub rzadszą). Dodaj kakao i wybrany przez Ciebie słodzik. Zmiksuj jeszcze raz, aż wszystkie składniki dobrze się połączą. Spróbuj kremu i zdecyduj, czy stopień kakaowości i słodkości Ci odpowiada- jeśli tak, to zatop łyżkę w kremie i zajadaj, a jeśli nie- dosyp kakao lub słodyczy ;)

* Ja zjadam ten krem, jako budyń- łyżeczką. Ale dobrze sprawdza się też, jako pasta (niby Nutella) na waflu ryżowym czy kanapce.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...