Klasyka letnich wypieków.
Pyszne, puszyste, mięciutkie i- co chyba w drożdżowym najważniejsze- wilgotne ciasto, które można przygotować z tymi owocami, na które akurat jest sezon. Tym razem uraczyliśmy się rabarbarem (lub jak to mówi Pewna Osoba labarbarem) z ogródka Wujka, ale rok temu zdecydowanie królowały w tym zestawieniu truskawki. Jedyną wadą, jaką wskazali moi testerzy, była kruszonka. Wyszła trochę zbyt sypka (teraz już wiem, że nie powinnam była użyć do niej mąki tortowej) i ogólnie, cytuję: "jakaś taka dziwna". Może zawinił rabarbar, a może ja- tego nie wiem :) Ale ciasto i tak było dobre ;)
Ciasto drożdżowe z owocami
ciasto:
- 1 1/3 szklanki ciepłego mleka,
- 30g świeżych drożdży lub paczuszka (7g) suszonych drożdży,
- 450g mąki tortowej,
- cukier waniliowy,
- 3/4 szklanki cukru,
- szczypta soli,
- 2 jajka,
- 100g masła, roztopionego.
- 750g truskawek, rabarbaru lub innych owoców,
- 1 1/2 łyżeczki cynamonu (można pominąć).
- 200g mąki uniwersalnej,
- 100g zimnego masła,
- 1/2 szklanki cukru,
- 3 łyżki oleju,
- 1 łyżeczka cynamonu.
Przygotuj kruszonkę:
wymieszaj mąkę z cukrem i cynamonem. Dodaj masło posiekane na kawałeczki i olej. Palcami wgniataj tłuszcz w mąkę (w miarę szybko, żeby masło się nie rozgrzało), aż powstaną mniejsze i większe grudki. Wstaw do lodówki i przygotuj ciasto.
Przygotuj ciasto:
do ciepłego mleka dodaj pokruszone drożdże, rozmieszaj, przykryj i odstaw na 10 minut. Jajka ubij lekko z 2 łyżkami cukru. Do miski przesiej mąkę z solą, dodaj resztę cukru, ubite jajka i rozczyn. Wymieszaj ciasto, dodaj masło i dokładnie wyrób gładkie ciasto (masa będzie dość rzadka, lejąca. Nie przejmuj się tym- tak ma być. Kontynuuj wyrabianie przez ok. 10 minut). Przykryj i odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie oczyść, osusz i pokrój owoce oraz wymieszaj je z cynamonem. Kiedy ciasto podwoi objętość, wymieszaj je przez chwilę łyżką/szpatułką i przełóż do formy (25x35cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Ułóż na masie owoce, posyp kruszonką i odstaw na ok. 30 minut. Piecz ok. 50 minut w temperaturze 190 st.C. Wyjmij, ostudź, posyp cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz