sobota, 7 lipca 2012

Wegańskie babeczki czekoladowe z awokado


Ciasto z awokado? Ohyda? Nieeee! Pyszności! Delikatne, puszyste, czekoladowe i wegańskie. Ciasto jest wilgotne, jak najlepszy murzynek. I bez obaw- awokado jest niewyczuwalne.

Przepis zaczerpnięty jest stąd . Ja jednak upiekłam je (dwukrotnie) w formie babeczek, żeby było szybciej.Pierwszy raz upiekłam według receptury Joy the Baker, za drugim razem pokusiłam się o drobne modyfikacje, które uczyniły je zdrowszym- obie wyszły prze-smaczne. Babeczki wspaniale smakowały posypane cukrem lub z polewą czekoladową i orzeszkami nerkowca na wierzchu. Nie za bardzo pasował mi do nich krem z awokado, choć jego czekoladową wersję podaną samodzielnie bardzo lubię. Wybór jest spory ;) Ciasto jest na prawdę godne wypróbowania i polecenia- jako samodzielny deser lub baza do tortów czy cupcake'ów- tych wegańskich i nie tylko.


Wegańskie babeczki czekoladowe z awokado
przepis Joy the Baker; w nawiasach podana wersja zdrowsza :)


  • 3 szklanki (750ml) mąki pszennej uniwersalnej (2 1/2 szklanki mąki orkiszowej razowej);
  • 6 łyżek (90ml) kakao;
  • 1/2 łyżeczki (2ml) soli;
  • 2 łyżeczki (10ml) proszku do pieczenia (2 1/2 łyżeczki);
  • 2 szklanki (500ml) cukru (1 szklanka cukru trzcinowego);
  • 1/4 szklanki oleju;
  • 1/2 szklanki (125ml) dobrze rozgniecionego awokado (ok. 1 średnia sztuka);
  • 2 szklanki (500ml) wody (1 szklanka mleka lub śmietanki sojowej, 1 szklanka wody);
  • 2 łyżki (30ml) białego octu winnego;
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii.
Nagrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Natłuść i wysyp mąką:
- 2 foremki o średnicy 20cm lub 23cm- jeśli chcesz upiec tort tak, jak Joy;
- foremki do babeczek/muffinek (chyba, że używasz silikonowych foremek lub papierowych papilotek)- jeśli chcesz upiec babeczki tak, jak ja.

Do miski przesiej mąkę, kakao, sól i proszek. W osobnym naczyniu zmieszaj olej, awokado, wodę (płyny), ocet i wanilię- do tego dodaj cukier i wymieszaj, aż się rozpuści. Do mącznej mieszanki wlej mokre składniki i dobrze wymieszaj- tak, by masa była gładka. Przelej ciasto do foremek.
Piecz ok. :
- 30-40 minut, jeśli używasz tortownic;
- 20 minut, jeśli przygotowujesz babeczki.
Patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy. Ostudź i posyp cukrem pudrem lub polej czekoladowym ganache czy inną polewą i ewentualnie posyp orzeszkami..

Babeczka z kremem avo-cao
Babeczka z ganache i prażonymi nerkowcami
  

9 komentarzy:

  1. BLOG BARDZO INTERESUJĄCY.

    PRZEPISY ABSOLUTNIE: FENOMENALNE !! *****

    P. S. Czekam na kolejne przepisy........

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się rozkminić, na czym polega "zdrowość" tych babeczek i zupełnie nie rozumiem, co miałaś na myśli...?

    OdpowiedzUsuń
  3. Pisząc, że babeczki są "zdrowsze" chodziło mi głównie o to, że zastąpiłam białą mąkę pszenną mąką orkiszową razową. Użyłam też cukru trzcinowego w zastępstwie białego i dodałam go zdecydowanie mniej. Wiem, że nie są one w 100% zdrowe, bo nadal zawierają cukier (cukier to cukier, nie ważne, że brązowy) i np. proszek do pieczenia.To nadal są słodycze. Ale uważam, że każda drobna zmiana jest lepsza niż pozostawienie wszystkich produktów w postaci rafinowanej.
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Acha, chodziło o "mniej niezdrowe" ;) Tak czy siak w babeczkach nie chodzi o zdrowie, tylko o czyste łakomstwo. A te babeczki naprawdę kuszą, więc cel osiągnięty :P

    OdpowiedzUsuń
  5. No tak, "mniej niezdrowe" to dobre określenie :) Cieszę się, że babeczki wyglądają apetycznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  7. Twoje babeczki prezentują się nieziemsko! Aż ślinka cieknie. Nie piekę zbyt często ale skuszę się na pewno na Twój przepis. Nie mam zbyt wielkich umiejętności kulinarnych ale muszę przyznać, że znalazłam fajne porady na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-wilgotne-ciasto-czekoladowe/ Kiedy z nich korzystam nawet moje proste wypieki zachwycają smakiem. Mogę polecić wszystkim, bez względu na umiejętności.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajny wpis. Pozdrawiam !

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...