środa, 26 września 2012

Ciasteczka owsiane


Bardzo owsiane :)

Bez dodatku innych zbóż, jajek czy masła. Całkiem udany eksperyment, który zamierzam na stałe wpisać do swojego repertuaru kulinarnego. Jeszcze tylko popracuję nad wyeliminowaniem cukru, żeby móc się nimi całkowicie bezkarnie objadać i będzie cacy. Mniam!


Ciasteczka owsiane
przepis na ok. 16 sporej wielkości sztuk

  • 1 3/4 szklanki (430ml) mąki owsianej (drobno zmielone w młynku do kawy płatki owsiane),
  • 1 szklanka (250ml) płatków owsianych nie-błyskawicznych,
  • 2 łyżki (30ml) skrobi kukurydzianej,
  • szczypta soli,
  • 1/2 łyżeczki (2ml) sody,
  • 3/4 szklanki (180ml) cukru trzcinowego muscovado (wyszły dość słodkie, następnym razem zmniejszę chyba ilość cukru do 1/2 szklanki),
  • 1/4 szklanki (60ml) kefiru lub ukwaszonego odrobiną soku cytrynowego mleka,
  • 1/3 szklanki (80ml) oleju.
Piekarnik rozgrzej 180 st.C. Blachę wyłóż papierem do pieczenia.
W misce wymieszaj mąkę, płatki, sól i sodę. W osobnym naczyniu zmieszaj cukier, olej i kefir. Wlej płynne składniki do suchych i dobrze połącz. Łyżeczką lub gałkownicą do lodów nabieraj porcje ciasta, uformuj kuleczki, spłaszcz je delikatnie i ułóż na blasze. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 10-12 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...