czwartek, 17 stycznia 2013

Tiramisu!

Chyba najbardziej znany na świecie włoski deser. Delikatny i kremowy, ciężko mu się oprzeć. W wersji podstawowej wspaniale pachnie kawą, choć doczekał się niezliczonych modyfikacji smakowych. Jeden z moich "bardziej lubianych" deserów ;)

Więcej chyba nie muszę pisać, prawda?



Tiramisu

  • ok. 300g podłużnych biszkoptów (ich ilość zależy od wielkości naczynia),
  • 500g mascarpone o temp. pokojowej,
  • 4 jajka o temp. pokojowej,
  • 4-5 łyżeczek drobnego cukru,
  • szczypta soli,
  • 2-3 łyżki ciemnego kakao (jego ilość również zależy od wielkości naczynia),
  • 2 szklanki mocnej kawy, ostudzonej.
Żółtka utrzyj z 3/4 podanej ilości cukru na jasny puszysty kogel-mogel. Dodaj serek mascarpone i dokładnie, ale krótko wymieszaj (nie wiem czy zdarza się to tylko mi, ale zbyt długo mieszany- a raczej ubijany- serek staje się płynny i nie chce już wrócić do swojego poprzedniego stanu). Czystymi mieszadłami ubij białka z solą na sztywno, a następnie dodaj resztę cukru i miksuj, aż się rozpuści. 1/3 piany wmieszaj energicznie do masy z mascarpone, nie przejmując się za bardzo tym, że może utracić puszystość. Następnie wmieszaj resztę białek, uważając, by nie opadły. 
Biszkopty maczaj krótko w kawie (to jest na prawdę istotne- za krótko moczone będą za suche, jesli zaś potrzymasz je w naparze za długo, będą przypominać rozmoczoną gąbkę. Trzeba jednak wykazać się nadprzyrodzoną intuicją, by wyczuć moment, gdy biszkopty "mają już dość". Ja za każdym razem, kiedy wydaje mi się, że już opanowałam tą sztukę do perfekcji, niespodziewanie nasączam ciasteczka za bardzo i serce mi pęka na pół, jedząc moje kochane tiramisu) i układaj na dnie dowolnego- najlepiej kwadratowego- naczynia lub w indywidualnych pucharkach. Na ciasteczkach rozsmaruj połowę masy i posyp połową kakao. Na nim ponownie ułóż nasączone biszkopty, a potem resztę masy. Deser wstaw do lodówki na co najmniej 2-3 godziny, by wszystko ładnie stężało. Tuż przed podaniem posyp resztą kakao.

      

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...