poniedziałek, 24 czerwca 2013

Muffinki truskawkowe z kruszonką


Szybkie i łatwe w przygotowaniu babeczki, które z chęcią zje chyba każdy, kto lubi truskawki. Nie jest to może najbardziej wykwintny wypiek na świecie, ale takie przepisy też warto mieć w swojej kolekcji. Bardzo przypomina typowe letnie ciasta ucierane, do których dodaje się sezonowe owoce, a na wierzch ładuje tonę pysznej kruszonki. Z tym, że ta wersja jest nieco bardziej "mobilna", bo łatwo zabrać taką zawiniętą w papilotkę babeczkę w plener. I jeśli dodam, że zjada się je równie szybko, co piecze, to nie powinniście już mieć wątpliwości, czy to dobry deser ;)


Muffinki truskawkowe z kruszonką
przepis zaczerpnięty z bloga Moje Wypieki, zmodyfikowany


ciasto:

  • 2 szklanki (500ml) mąki pszennej,
  • 3/4 szklanki (180ml) cukru,
  • 1 łyżeczka (5ml) proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki (2ml) sody,
  • szczypta soli,
  • 2 jajka,
  • 1/2 szklanki (125ml) oleju,
  • 1 niepełna szklanka (ok. 240ml) mleka,
  • 1 1/2 szklanki (750ml) pokrojonych truskawek.
kruszonka:

  • 3/4 szklanki (180ml) mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki (60ml) cukru,
  • ok. 100g zimnego masła.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 190 st.C. Foremkę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami.

Zacznij od kruszonki: mąkę wymieszaj z cukrem. Dodaj do tego masło i opuszkami palców wgnieć tłuszcz w resztę składników tak, by utworzyć grudkowatą masę. Odłóż na chwilkę na bok, aby przygotować ciasto.

Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, proszek, sodę i sól, wymieszaj. W osobnym naczyniu zmieszaj jajka, olej i mleko. Tą mieszaninę wlej do mąki i wymieszaj (tylko do połączenia składników! Nic nie szkodzi, jeśli są w cieście grudki- dzięki temu babeczki będą deliaktniejsze. Najważniejsze, żeby ich nie mieszać zbyt długo). Wsyp truskawki, zamieszaj, a następnie rozłóż masę między otwory w foremce. Posyp kruszonką i wstaw do piekarnika na ok. 25 minut- aż babeczki będą rumiane, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Wyjmij z pieca i spałaszuj na ciepło albo odczekaj aż muffinki przestygną.

Babeczki są wilgotne przez co najmniej 3 dni, jeśli przechowujemy je w szczelnym pojemniczku lub pod przykryciem. Pewnie wytrzymałyby nieco dłużej, ale nie sparwdziłam tego, bo nie dotrwały ;)







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...