poniedziałek, 16 grudnia 2013

Domek z piernika


Nigdy nie sądziłam, że uda mi się samodzielnie zrobić taki domek! Myślałam, że to zadanie niemal niewykonalne. Ale okazało się, że nie taki diabeł straszny, jak go malują. Przecież umiem upiec ciasteczka, wiem jak zrobić lukier królewski, a nawet zdarza mi się używać rękawa cukierniczego od czasu do czasu. Czemu więc nie połączyć tych wszystkich umiejętności, by stworzyć taką słodką chatkę dla piernikowego ludzika?

Zrobienie samego ciasta, to pikuś. Szybko łączymy składniki, zawijamy w folię i odkładamy do lodówki na kilka godzin, by w tym czasie wyciąć szablon i obmyślić wzór naszego domku. Z resztą szablon też nie jest problematyczny, o ile macie w domu formkę keksówkę, trochę zbędnego kartonu (albo innego grubego materiału) i linijkę (albo przynajmniej jakiś patyczek o długości ok. 10cm). A jak już wszystkie elementy wytniemy i upieczemy na rumiano, a następnie pomalujemy ścianki w ludowe wzorki, możemy zabawić się w architekta-amatora. Przyznam, że składanie domku sprawiło mi nieco trudu i bez pomocy Mamy raczej nie prezentowałabym Wam teraz tej chatki. Ale udało się!  Co prawda niektóre elementy nie wyszły tak piękne i schludne, jakbym sobie tego życzyła, ale i tak uważam, że jak na pierwszą próbę wyszło całkiem nieźle. Za rok pokażę Wam prawdziwe cacko ;)


Domek z piernika
przepis Anny Olson z książki "Back to baking", zmodyfikowany

ciasto:

  • 225g masła o temp. pokojowej,
  • 1 szklanka (250ml) cukru trzcinowego muscovado,
  • 1 szklanka (250ml) miodu,
  • 2 jajka o temp. pokojowej,
  • 3 łyżki (45ml) przyprawy do piernika,
  • 4 2/3 szklanki (1160ml) mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka (5ml) sody,
  • szczypta soli.
Masło utrzyj z cukrem i miodem. Dodaj jajka i dokładnie zmiksuj. Do osobnej miski przesiej przyprawę do piernika, mąkę, sodę i sól. Wsyp sypkie składniki do masy maślanej w trzech porcjach, za każdym razem dobrze mieszając. Dość miękkie ciasto podziel na trzy części, każdą zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

W tym czasie, gdy ciasto chłodzi się, przygotuj szablon. Weź foremkę keksówkę. Odrysuj na kartonie dno foremki (powinno mieć wymiary ok. 20cm x 10cm)- to będą ścianki boczne Twojego domku. Teraz odrysuj górę foremki (o wymiarach ok. 23cm x 12cm) i wytnij- to będzie dach. Teraz do kartonika przyłóż ten najkrótszy bok (koniec) foremki (powinien mieć ok. 10cm na dole i 12cm na górze) i odrysuj do. Weź linijkę i zaznacz środek tego wzoru licząc od góry (czyli zmierz z boku 6cm, zaznacz i od tego punktu do drugiego końca powinno być też 6cm). Od tego punktu narysuj linię o długości ok. 9cm w górę. Z tego punktu poprowadź linie do boków tak, by utworzyć jakby trójkąt połączony z kwadratem (nie wiem, czy wyrażam się jasno, ale inaczej nie umiem tego opisać :) ). Wytnij szablon.

Pierkanik rozgrzej do temperatury 160 st.C. Blachę o niskich brzegach wyłóż papierem do pieczenia.

Schłodzone ciasto rozwałkuj na lekko oprószonym mąką blacie na grubość ok. 6mm. Wytnij po dwie sztuki z każdego szablonu. Piecz od razu, kiedy ciasto jest chłodne, bo gdy mięknie znacznie trudniej przenieść elementy na blachę i tracą one swój kształt. Największe cześci domku pieką się ok. 20-25 minut. Powinny być rumiane. Jeśli po wyjęciu z pieca i ostygnięciu okazało się, że ciastka są zbyt miękkie, możesz wstawić je ponownie do piekarnika i dopiec na chrupko. Mi zostało jeszcze sporo ciasta, więc upiekłam spód pod domek, wycinając duże koło na wzór formy do tarty. Z pozostałości upiekłam ciasteczkowe ludziki :) 
Zanim zaczniesz sklejanie domku, ostudź ciasteczka całkowicie.

lukier:
  • 2 białka jaj,
  • ok. 2 szklanek (500ml) przesianego cukru pudru.
Białka zmiksuj najpierw z 1 szklanką cukru pudru. Nastepnie stopniowo dosypuj cukier, co jakiś czas sprawdzając gęstość lukru (czasem trzeba sypnąć mniej, a czasem więcej- zależy to od wilgotności powietrza czy wielkości jaj). Kiedy lukier będzie gęsty, ale nadal łatwo dający się wyciskać szprycą, przełóż go do rękawa cukierniczego z wąską końcówką i narysuj na każdym elemencie domku wzorek, odstaw do całkowitego zastygnięcia. Do reszty lukru, dodaj trochę cukru pudru i dobrze wymieszaj. Lukier do sklejania ścianek pownien być gęstszy, niż ten do ozdabiania, by wszystkie części dobrze się trzymały. Na papierze do pieczenia sklejaj ze sobą ścianki domku i dostaw je na ok. 1 godzinę, by trochę zastygły. Następnie przyklej dach i zostaw całość do zaschnięcia na co najmniej pół dnia, a najlepiej cały dzień. Oprósz wierzch cukrem pudrem, by przypominał śnieg.

Enjoy!







4 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...