czwartek, 13 marca 2014

Tort czekoladowo-karmelowy z Nutellą



Gdybym miała wybrać swój idelany deser, to na pewno zawierałby trzy składniki: czekoladę, karmel i orzechy. Kombinacja tych wszystkich dobroci niemal zawsze wywołuje u mnie radość i nie pozwala mi pozostać obojętną na jej wdzięki.

Ten tort jest bardzo bliski temu ideałowi. Bo chociaż nie ma w nim kawałków orzechów, to zawiera... Nutellę! Czy ktokolwiek mógłby oprzeć się jej wdziękom? Tego nie wiem, jestem za to pewna, że ja dałabym się za nią pokroić. Ten przekładaniec jest ulepszoną wersją Tortu czekoladowego z Nutellą, jaki upiekłam jakiś czas temu. Tym razem między warstwami czekoladowego ciasta wylądował aksamitny krem karmelowy z serka mascarpone i kajmaku. Tak, jak się spodziewałam- tort wyszedł pyszny. Może dla niektórych okazać się zbyt słodki, ale smak jest na prawdę powalający. Wszyscy miłośnicy słodyczy powinnu być usatysfakcjonowani :)   



Tort czekoladowo-karmelowy z Nutellą
przepis na ciasto czekoladowe pochodzi z książki "Baked Explorations" Matta Lewisa i Renato Poliafito


ciasto:

  • 3/4 szklanki (180ml) ciemnego kakao w proszku,
  • 2/3 szklanki (160ml) kwaśnej śmietany 12% lub 18%,
  • 2 2/3 szklanki (660ml) mąki pszennej,
  • 2 łyżeczki (10ml) proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka (5ml) sody,
  • szczypta soli,
  • 300g masła o temp. pokojowej,
  • 1 szklanka (250ml) cukru białego,
  • 1 szklanka (250ml) cukru trzcinowego,
  • 3 jajka o temp. pokojowej,
  • 1 łyżka (15ml) naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st.C. Trzy foremki* o średnicy ok. 20cm wysmaruj masłem lub innym tłuszczem, wyłóż papierem do pieczenia i natłuść też papier. Następnie oprósz formy mąką (jeśli użuwasz silikonowych foremek wystarczy, że wyłożysz ich dno papierem).

W średniej wielkości misce wymieszaj kakao ze śmietaną. Dodaj 1 1/4 szklanki (310ml) gorącej wody, dokładnie wymieszaj i odstaw do przestudzenia.

Do innej miski przesiej mąkę z proszkiem, sodą i solą.

W dużej misce utrzyj masło z cukrami na jasną i puszystą masę. Dalej miskując dodawaj po jednym jajku, za każdym razem dobrze mieszając składniki ze sobą. Następnie, miksując na wolnych obrotach, wsypuj na przemian suche składniki z mokrymi (zacznij od suchych i na suchych skończ). Miksuj tylko do połączenia składników. Rozłóż ciasto równo między foremki, wstaw do piekarnika i piecz ok. 35-40 minut (patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy). Wyjmij z pieca i ostudź kompletnie. Następnie 2 placki* przetnij na pół. Otrzymasz 4 blaty, ale wykorzystaj 3- ten jeden możesz zjeść sam albo przygotować z niego cake pops ( przepis tutaj ).

* Do tego przepisu użyłam niecałych dwóch placków z ciasta, jakie pozostały mi po upieczeniu Kokosowo-brzoskwiniowego kopca kreta. Tak, jak wtedy- radzę upiec ciasto według powyższych proporcji, użyć tylko potrzebnych dwóch blatów, a resztę zawinąć szczelnie w folię spożywczą i zamrozić.

krem karmelowy (kajmakowy):
  • 1 szklanka (250ml) masy kajmakowej*,
  • 1 szklanka (250ml) serka mascarpone.
Masę kajmakową utrzyj chwilkę mikserem, aby delikatnie ją "rozluźnić". Dodaj serek mascrapone i zmiksuj tylko do połączenia składników. 

Na talerzu lub paterze ułóż jeden placek ciasta, posmaruj połową kremu, przykryj drugim plackiem. Na nim rozsmaruj resztę kremu i przykryj ostatnim plackiem. Wstaw ciasto do lodówki, a w czasie, gdy schładza się, przygotuj krem z Nutellą.

* Masę kajmakową (krówkową) możesz kupić gotową w puszce lub przygotować ją samodzielnie. Wystarczy gotować puszkę (całą, zamkniętą, całkowicie przykrytą wodą) przez ok. 2 godziny, następnie ostudzić i dopiero otworzyć. 

krem z Nutellą:
  • 1 kostka (200g) masła o temp. pokojowej,
  • 1 szklanka (250ml) Nutelli.
Składniki utrzyj mikserem przez 1-2 minuty, aż będzie jednolity i puszysty.

Krem rozsmaruj po wierzchu i bokach tortu. Jeśli chcesz, możesz wykonać szprycą dekoracje, ale pamietaj, że krem jest dość delikatny na temperaturę. Bardzo łatwo i szybko robi się miękki. Tort przechowuj w lodówce. 



Ciasta przekładańce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...