środa, 30 maja 2012

Babeczki brownies z mąki ryżowej (bezglutenowe)


Szybkie w przygotowaniu, smaczne, mocno czekoladowe i (prawie) zdrowe, bo zamiast mąki pszennej użyłam ryżowej. Idealna propozycja dla osób cierpiących na nietolerancję glutenu, choć "zwykli" śmiertelnicy też będą zadowoleni ;) Różnica w rodzaju mąk jest właściwie nieodczuwalna, dzięki czemu otrzymujemy pyszne, wilgotne, zbite ciasteczko, udekorowane rzadkim ganache. Jedyną uwagą i radą, jaką chciałabym się podzielić jest odpowiedni dobór mąki ryżowej. Powinna być bardzo, bardzo drobno mielona. Aby uniknąć problemów najlepiej jest najpierw przesiać mąkę przez drobne sitko, oddzielając tym samym większe drobinki od tych pożądanych. Chyba, że lubicie trzeszczące w zębach ciasta- wtedy nie musicie przejmować się takimi drobiazgami :)

Inspiracją był ten przepis z bloga Moje Wypieki. Kiedyś już z niego korzystałam i byłam zadowolona z efektów. Jednak z braku pewnych składników i chęci wykorzystania mąki ryżowej powstały zupełnie inne babeczki- równie smaczne, oczywiście.

Babeczki brownies z mąki ryżowej (bezglutenowe)
proporcje na ok. 9 sztuk
  • 75g masła,
  • 50g gorzkiej czekolady,
  • 100g mlecznej czekolady,
  • 75g cukru,
  • 2 jajka,
  • 2/3 szklanki bardzo drobno mielonej mąki ryżowej,
  • 1 1/2 łyżki kakao,
  • szczypta soli,
  • 3 łyżki mleka,
  • 75g czekolady mlecznej posiekanej na kawałeczki.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Wyłóż foremki do babeczek papierowymi papilotkami (jeśli korzystasz z silikonowych foremek nie jest to konieczne) lub wysmaruj masłem i wysyp mąką.

Czekoladę gorzką i mleczną (100g) połam na kawałeczki, wrzuć do miski i rozpuść na parze razem z masłem. Dodaj cukier i jajka, wymieszaj trzepaczką (ale nie ubijaj). Dosyp przesianą mąkę z kakao i solą oraz mleko, wymieszaj. Wrzuć kawałeczki mlecznej czekolady (75g), zamieszaj i rozłóż do przygotowanych foremek. Piecz ok. 15-20 minut (lepiej wyciągnąć babeczki wcześniej i pozostawić lekko niedopieczone, niż przepiec je na suchy wiór). Ostudź, polej ganache i odczekaj aż lekko zastygnie.

ganache:  
  • 100g czekolady (jaką preferujesz, ja użyłam mlecznej, bo nie chciałam, by babeczki były zbyt gorzkie),
  • 100ml mleka.
Czekoladę połam na kawałki i przełóż do miseczki. Mleko doprowadź do wrzenia i zalej nim czekoladę. Odczekaj chwilę (1-2 minuty) i zacznij mieszać masę łyżką okrężnymi ruchami, zaczynając od środka, stopniowo kierując się ku zewnętrznym ściankom miski. Gdy polewa będzie jednolita (jeśli pozostały nierozpuszczone kawałeczki czekolady, możesz podgrzać lekko masę na parze lub w mikrofalówce) polej nią babeczki i pozostaw do delikatnego zastygnięcia.

* W tym przypadku ganache jest dość rzadki ze względu na użycie mleka zamiast śmietanki. Polewa nie zetnie się do końca, nawet jeśli włożysz ją do lodówki. Jeśli chcesz, by jej konsystencja była bardziej stała, użyj kremówki. Dla lepszego zestalenia można także dodać do masy łyżkę masła.


  

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...