Czekoladowy szatan. Wspaniały, intensywny w smaku, o idealnej strukturze. Mały kawałek zdecydowanie zaspokoi ochotę na czekoladę- nawet u tak wielkiego jej wielbiciela, jak ja. Bardzo prosty w przygotowaniu (jak większość przepisów Nigelli), choć trzeba uzbroić się w cierpliwość i czekać ok. 1 godziny, aż krem się zestali (ale warto!).
Blaty z ciasta są puszyste, delikatne i wilgotne. Pozostają jednocześnie zwarte i delikatne. Nie za słodkie, przyjemnie kakaowe. A krem- marzenie. Nie polecałabym go osobom, które nie lubią gorzkiej czekolady. Nie jest to mleczny ulepek z nędznym aromatem ziaren kakaowych, ale triumf ich smaku, dlatego tym, do których taka opcja nie przemawia poleciłabym dodanie większej ilości cukru do kremu lub wykorzystanie czekolady mlecznej zamiast gorzkiej. Polewa ma idealną konsystencję- zarówno w trakcie smarowania nią ciasta, jak i podczas krojenia. Ciasto łatwo można podzielić na równe kawałki, które nie kruszą się i które pozostają w stałej formie nawet bez uprzedniego schładzania ciasta w lodówce (a dzień był ciepły). Ciasto prawdziwie godne polecenia! :)
Devil's Food Cake
przepis Nigelli Lawson z książki "Kitchen", delikatnie zmodyfikowany
ciasto:
- 50g ciemnego kakao w proszku,
- 100g cukru dark muscovado,
- 250ml wrzątku,
- 125g masła o temp. pokojowej,
- 150g cukru,
- 225g mąki pszennej,
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
- szczypta soli,
- 2 jajka.
Kakao wymieszaj z cukrem muscovado, zalej wrzątkiem i dokładnie wymieszaj, by pozbyć się grudek.
Do miski przesiej mąkę z proszkiem, sodą i solą.
W innej misce utrzyj mikserem masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodaj jajka (po jednym), dobrze wymieszaj. Wsyp 1/3 mącznej mieszaniny i delikatnie zmiksuj, wlej 1/2 kakaowego płynu, zamieszaj. Dodaj 1/3 mąki, następnie resztę kakao, potem resztę suchych składników (nie miksuj zbyt długo- tylko tyle, by składniki się połączyły i najlepiej zrób to na najniższych obrotach miksera. Dzięki temu ciasto będzie delikatniejsze). Ciasto rozdziel między dwie foremki i wstaw do piekarnika. Piecz ok. 30 minut lub do czasu, gdy patyczek wbity w środek ciasta wyjdzie suchy (ja piekłam 21 minut). Ostudź, a następnie wyjmij z foremek.
krem:
- 125ml wody,
- 30g cukru dark muscovado,
- 175g masła,
- 300g gorzkiej czekolady, posiekanej (ja użyłam 200g gorzkiej i 100g mlecznej, a krem i tak był bardzo "wytrawny", co nie każdemu odpowiada. Dlatego, jeśli nie lubisz gorzkiej czekolady lub wolisz słodsze kremy, spróbuj zastąpić ją mleczną).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz