Czyli stary dobry ryż na mleku, jaki pamiętamy z dzieciństwa :) Ja co prawda pamiętam go raczej w wersji kupnej- w formie deserku, z różnymi sosami do wyboru. Uwielbiałam ten moment, gdy Mama go przynosiła do domu (prawie tak samo, jak kupny budyń czekoladowy z bitą śmietaną) i zawsze wydawało mi się, że jest to danie baaaardzo trudne w przygotowaniu, skoro ani Rodzice, ani Babcia nie potrafią go zrobić samodzielnie we własnej kuchni. Mniej więcej 4-5 lat temu moje życie się zmieniło- okazało się, że to tradycyjny angielski deser, którego proces przygotowania nie różni się nadto od procedury ugotowania ryżu na obiad. Jamie Oliver podsunął przepis na pudding (który nie różni się za bardzo u innych kucharzy) i na "szybki dżem" truskawkowy do podania razem z nim. Ugotowałyśmy go z Mamą i się w nim zakochałyśmy (w puddingu, nie w Oliverze). Domowy ryż na mleku jest milion razy smaczniejszy od tego sklepowego (to chyba oczywiste...), a jedzenie go póki jest jeszcze gorący, posypanego cynamonem i dodatkową porcją cukru ma działanie terapeutyczne w chwilach totalnego doła emocjonalnego. Dzięki niemu świat staje się przyjaźniejszy, a na naszych twarzach w końcu pojawia się uśmiech. Zaraz, zaraz... czy to się przypadkiem nie nazywa comfort food? ;)
Pudding ryżowy
ilość dla 3-4 osób, ale wartości można dowolnie modyfikować, wystarczy zachować odpowiednie proporcje
- 1 szklanka ryżu,
- 5 szklanek mleka,
- laska wanilii lub naturalny ekstrakt waniliowy lub cukier waniliowy (prawdziwa wanilia dużo wnosi do tego deseru, warto się na nią od czasu do czasu skusić; tym razem jej nie miałam, użyłam więc cukru waniliowego oraz mleka sojowego z wanilią, które równie dobrze się sprawdziły),
- cukier do smaku,
- słodka śmietanka do smaku (opcjonalnie),
- dodatki do wyboru: cynamon, przyprawa do piernika, rodzynki lub inne suszone owoce, płatki migdałowe, wiórki kokosowe, świeże owoce pokrojone na kawałki lub zmiksowane na puree, dżemy i konfitury, sosy: czekoladowy, karmelowy, waniliowy..., etc.
ALE! Jeśli nie masz 30 minut, a bardzo potrzebujesz emocjonalnego otulacza w postaci puddingu ryżowego, możesz go przygotować w 5 minut!
Pudding ryżowy na szybko
składniki na 1 porcję
- 1 szklanka mleka,
- 1-2 łyżki mąki ryżowej (nie musi być drobno mielona),
- cukier waniliowy i zwykły do smaku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz