piątek, 29 czerwca 2012

Kruche ciasteczka maślane


Pyszne, kruche, nie za słodkie ciasteczka o wspaniałym maślanym smaku. Rozpływają się w ustach. Dają spore pole do modyfikacji i wariacji na temat. Świetnie sprawdzają się w roli podstawy do ciasteczek fantazyjnie dekorowanych lukrem lub polewą. W naszym domu tradycyjnie już pojawiają się na Boże Narodzenie. Pyszne.


Kruche ciasteczka maślane
przepis z dodatku kulinarnego (nie pamiętam nazwy, wydawany był kilka lat temu) do Gazety Wyborczej
  • 2 1/2 szklanki (625ml) mąki pszennej uniwersalnej,
  • 1 łyżeczka (5ml) proszku do pieczenia,
  • 1/2 łyżeczki (2ml) soli, 
  • 200g masła o temp. pokojowej,
  • 1 szklanka (250ml) cukru,
  • 1 duże jajko,
  • 1 laska wanilii lub naturalny ekstrakt waniliowy (opcjonalnie).
Do miski przesiej mąkę, proszek i sól. W osobnym naczyniu utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę (najlepiej zrobić to mikserem, choć nie jest to konieczne). Dodaj jajko i ziarenka wanilii (lub ekstrakt), wymieszaj. Wsyp mączną mieszankę, zamieszaj. Kulę ciasta zawiń w folię spożywczą i wstaw do lodówki na ok. 4 godziny (nie zawsze konieczne jest tak długie oczekiwanie. Ciasto musi spędzić w lodówce minimum godzinę, aby gluten odpoczął. Ważne jednak, by ciasto było dobrze schłodzone, ponieważ ułatwia to późniejszą pracę). Rozwałkuj ciasto na taką grubość, jaka najbardziej Ci odpowiada (ja wolę nieco grubsze- 0,5-0,7 cm, ale jeśli lubisz bardziej chrupkie ciasteczka rozwałkuj je cieniej), wykrawaj ciasteczka kieliszkiem lub foremkami lub wycinaj różne kształty nożem. Ułóż na blasze wyłożonej papierem i piecz ok. 10-15 minut w temp. 200 st.C. Zjedz cieplutkie, prosto z piekarnika lub ostudź i polukruj. Można też polać je roztopioną czekoladą lub po prostu posypać cukrem pudrem.

Lukier królewski
  • 1 białko jaja,
  • ok. 200g cukru pudru.
Do białka przesiewaj stopniowo cukier puder, mieszając lukier trzepaczką, aż uzyskasz pożądaną przez Ciebie gęstość.    
 

4 komentarze:

  1. Ciasteczka prze-pysz-ne! :))) Użyłam mąki orkiszowej i brązowego cukru, dzięki temu ciasteczka mają aromat same z siebie ;) dobrze, że wychodzi ich tak dużo :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O, bardzo się cieszę :) A mąka biała czy razowa? Pytam, bo nie pomyślałam nigdy o tym, by upiec je na mące pełnoziarnistej i ciekawa jestem, czy też wyszłyby zjadliwe ;)

      Usuń
  2. Dałam niecałą szklankę pszennej zwykłej i ponad 1,5 szklanki orkiszowej tej czeskiej drobnomielonej (wg mnie jest pełnoziarnista) i wyszły wspaniałe :) następnym razem spróbuję pomieszać orkiszową i kukurydzianą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W takim razie dopisuję razowe ciasteczka do listy wypieków oczekujących na wykonanie ;)

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...