niedziela, 1 lipca 2012

Oh, Canada!



 Dzisiaj- o czym zapewne wszyscy wiedzą- moja ukochana Kanada obchodzi swoje wielkie święto. Można powiedzieć, że dzisiaj są Jej urodziny :) I dlatego też obowiązkowo musiało pojawić się ciasto z motywem kanadyjskim. Najpierw chciałam upiec typowy dla tego kraju wypiek, używając na przykład syropu klonowego albo orzechów pekanowych. Ale po wnikliwych poszukiwaniach odnalazłam w sieci całkiem sporo ciast z motywem flagi Kanady. Pięknie wyglądały, ale skład... ciasto z proszku, galaretka z proszku, bita śmietana z pudełka- oto cały przepis. Nie mogłam sobie na to pozwolić! Upiekłam więc ciasto waniliowe z przepisu Anny Olson, ułożyłam na nim pokrojone świeże truskawki, zalałam (kupną) galaretką, na wierzchu rozsmarowałam ubitą kremówkę i ułożyłam kolejną porcję owoców. Nie ma chyba wątpliwości, że efekt był zdecydowanie lepszy od tego oryginalnego ;) Canada Day byłby oczywiście świetnym pretekstem, by upiec moje ulubione Nanaimo Bars , ale tym razem miałam ochotę na coś innego. Na batoniki przyjdzie jeszcze czas!


Happy Birthday, Canada!!!


Ciasto "Kanadyjska flaga"


ciasto:
  • 2/3 szklanki (160ml=ok. 150g) masła o temp. pokojowej,
  • 1 1/3 szklanki (330ml) cukru,
  • 3 jajka o temp. pokojowej,
  • 1 łyżka (15ml) naturalnego ekstraktu z wanilii,
  • 1 szklanka (250ml) mąki pszennej uniwersalnej,
  • 1 szklanka (250ml) mąki pszennej tortowej,
  • 2 łyżeczki (10ml) proszku do pieczenia,
  • szczypta soli,
  • 1 szklanka (250ml) maślanki o temp. pokojowej.
Rozgrzej piekarnik do temp. 180 st.C. Foremkę (ja użyłam żaroodpornego naczynia o wymiarach 28x16cm. Starczyło to na wypełnienie foremki do połowy i oraz 2 standardowej wielkości babeczki/muffinki) wysmaruj masłem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysyp mąką.
Do miski przesiej mąki, proszek do pieczenia i sól. W osobnym naczyniu mikserem utrzyj masło z cukrem na jasną i puszystą masę. Stale mieszając dodawaj po jednym jajku, a następnie wlej ekstrakt waniliowy. Wsyp 1/3 mącznej mieszanki, zamieszaj, 1/2 maślanki, wymieszaj, 1/3 mąki, potem resztę maślanki i resztę mąki (nie mieszaj za długo, tylko tyle, by składniki dobrze się połączyły). Ciasto przelej do foremki i piecz ok. 35-40 minut (patyczek wbity w środek powinien wyjść czysty i suchy). Wyjmij z piekarnika i ostudź kompletnie.

dodatkowo:
  • świeże truskawki (ich ilość zależy od wielkości foremki, ja użyłam ok 75 dag),
  • galaretka bez żelatyny o smaku truskawkowym w proszku,
  • ok. 400ml śmietanki 30% (ponownie- jej ilość zależy od wielkości naczynia),
  • 2 płaskie łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietanki do kawy w proszku (służy ustabilizowaniu śmietany- jest to zamiennik śmiatn-fixu).
Ostudzone ciasto wyjmij z foremki i zdejmij papier do pieczenia. Włóż je ponownie do naczynia, ułóż na nim pokrojone truskawki (część z nich odłóż do dekoracji). Galaretkę przygotuj zgodnie z instrukcją na opakowaniu i kiedy zacznie tężeć (a dzieje się to dość szybko po jej przestudzeniu), zalej nią ciasto z owocami. Wstaw do lodówki by zastygło kompletnie. Schłodzoną śmietankę ubij na sztywno z cukrem pudrem i śmietanką w proszku, rozsmaruj ją na galaretce. Wykałaczką narysuj na śmietanie wzór flagi kanadyjskiej- paski po bokach i na środku listek klonowy. Na cieście ułóż truskawki pokrojone na plasterki.  


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...