niedziela, 10 czerwca 2012

Swedish Summer Cake


Prze-pyszne ciasto! Na prawdę nie spodziewałam się takiego efektu- nie mogę oderwać się od tego smakołyku. Bardzo łatwe w przygotowaniu, nie wymaga zbyt wielu składników. Jedyną wadą jest to, że strasznie się rozwala. Jeśli więc należysz do zwolenników równiutko ukrojonych kawałków, w których krem ani na milimetr nie wystaje poza ramy biszkoptu- nie piecz tego ciasta. Nie wiem też, czy zdecydowałabym się je podać np. na urodzinach, bo choć smak wynagradza wszystko, nie mamy szansy, by ukroić zgrabny, elegancki trójkącik "tortu". Kolejne zaskoczenie- "biszkopt". Oprócz jajek nie dodajemy do niego innego tłuszczu, za to do kogla-mogla należy wlać.. wrzątek. W efekcie otrzymujemy coś na kształt puddingu czy piernika- ciasto jest lepkie (nie warto więc rezygnować z papieru do pieczenia, bo istnieje spora szansa, że ciasto nie odlepi się od foremki) i pyszne. Między warstwami tego dziwnego biszkoptu znajduje się krem jajeczno-śmietankowy z kawałkami truskawek, a na wierzchu bita śmietana. Myślę, że wystarczającą rekomendacją dla Swedish Summer Cake jest fakt, że nie jestem wielką fanką bitej śmietany, a to ciasto mogłabym jeść bez końca. Gorąco, gorąco polecam ;)


Swedish Summer Cake
przepis Nigelli Lawson z książki "Kitchen"

krem custard:
  • 2 żółtka,
  • 2 łyżki (30ml) cukru,
  • 2 łyżeczki (10ml) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
  • 250ml mleka,
  • 1 łyżeczka zimnego masła,
  • 1 łyżeczka (5ml) naturalnego ekstraktu z wanilii (pominęłam).
Do garnka wlej mleko i podgrzej. W misce wymieszaj trzepaczką żółtka, cukier i skrobię. Kiedy mleko zacznie się gotować, zdejmij je z ognia i powolutku, stale mieszając, wlej je do masy jajecznej. Przelej mieszaninę do garnka i podgrzewaj na małym ogniu, nie przestawaj mieszać trzepaczką. Kiedy masa zgęstnieje (po ok. 3-5 minutach), zdejmij ją z ognia, przelej do czystej miski lub pojemniczka, dodaj masło i ekstrakt. Wymieszaj, aż masło się rozpuści. Przykryj folią spożywczą lub zwilżonym papierem do pieczenia tak, by dotykał bezpośrednio powierzchnię kremu (zapobiegnie to powstawaniu kożucha). Odstaw do całkowitego wystudzenia.

* Krem można przygotować dzień wcześniej i po ostygnięciu wstawić do lodówki.

ciasto:
  • 3 jajka,
  • 250g cukru,
  • 90ml bardzo gorącej wody (prosto z czajnika, w którym właśnie się zagotowała),
  • 1 1/2 łyżeczki (7ml) proszku do pieczenia,
  • 150g mąki,
  • szczypta soli.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Foremkę o średnicy 23cm (ja użyłam tortownicy o średnicy 20cm) wysmaruj masłem, a dno wyłóż papierem do pieczenia. 

Do miseczki przesiej mąkę z solą i proszkiem.Osobno jajka ubij mikserem z cukrem na jasną i puszystą masę, aż podwoją swoją objętość. Stale ubijając, dolej powoli wrzątek. Wsyp stopniowo suche składniki i wymieszaj tak, by nie było grudek. Wlej masę do foremki i piecz ok. 30 minut- do momentu, gdy ciasto będzie rumiane, wyrośnięte, a patyczek wbity w środek wyjdzie suchy. Ostudź kompletnie, a następnie wyjmij z foremki (może będzie potrzeba okrojenia boków, by ciasto ładnie wyszło). 

dodatkowo:
  • 750g truskawek,
  • 1-2 łyżki cukru (jego ilość zależy od tego, jak słodkie/kwaśne są owoce),
  • 500ml śmietanki 30% lub 36%,
  • 1 łyżeczka cukru pudru,
  • 2 łyżki śmietanki w proszku (takiej do kawy, np. Cremona),
  • 2 łyżeczki naturalnego ekstraktu z wanilii (pominęłam).
Odłóż 250g truskawek (ja o tym zapomniałam) do dekoracji. Resztę owców odszypułkuj i pokrój na połówki lub ćwiartki. Posyp cukrem i odstaw na 1 godzinę.
Schłodzoną śmietankę ubij z cukrem pudrem i śmietanką w proszku na sztywno. 1/3 masy przełóż do kremu custard i delikatnie wymieszaj. 
Ciasto przekrój na trzy części (jeśli Ci się to nie uda, mogą być dwie części. Może się też zdarzyć, że ciasto się połamie, ale nie ma się czym przejmować. Krem i śmietana wszystko zatuszują). Na talerzu lub paterze ułóż jeden placek, posmaruj go połową kremu i posyp połową truskawek. Na to ułóż drugi placek, resztę kremu i resztę owoców, przykryj trzecim plackiem. Wierzch posmaruj bitą śmietaną (u mnie starczyło także na boki) i udekoruj odłożonymi (250g) truskawkami. Wstaw do lodówki do moment, aż ciasto będzie konsumowane.




     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...