Galette to taki rodzaj tarty, który nie wymaga użycia foremki. Prosty, trochę rustykalny w wyglądzie deser- jednocześnie niezwykle smaczny i efektowny. Jedyne czego potrzebujemy, to bardzo dobry przepis na bardzo kruche ciasto (nigdy nie próbowałam, ale zapewne ciasto francuskie też sprawdziłoby się świetnie) i pyszne sezonowe owoce. Tym razem padło na cudowne jagody, ale kiedyś bardzo zasmakowała mi wersja z dojrzałymi, słodkimi brzoskwiniami i nektarynkami bez skórki. Nasze galette zjedliśmy jeszcze ciepłe, prawie prosto z pieca. Niektórzy zdecydowali się też na kulkę lodów waniliowych na wierzchu, co okazało się wspaniałym dopełnieniem jagodowego nadzienia. I najlepiej jest zjadać tarty wspólnie- wtedy wszyscy mogą pochwalić się fioletowym uzębieniem :)
Galette z jagodami
przepis na 6 średniej wielkości sztuk
ciasto:
(z przepisu Anny Olson)
- 2 1/3 szklanki (580ml) mąki pszennej uniwersalnej,
- 1 szklanka (250ml-ok. 230g) zimnego masła,
- 2 1/2 łyżki (37,5ml) cukru,
- szczypta soli,
- 1 jajko prosto z lodówki,
- 2 łyżki (30ml) zimnej wody,
- 2 łyżeczki (10ml) białego octu winnego lub soku z cytryny.
nadzienie jagodowe:
- 2 1/2 szklanki (625ml) jagód,
- 1/3 szklanki (80ml) cukru,
- sok z 1/2 cytryny,
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.
dodatkowo:
- 6 łyżeczek (30ml) płatków owsianych,
- odrobina (1-2 łyżki) mleka,
- 1-2 łyżki cukru do posypania wierzchu.
W miseczce wymieszaj cukier z sokiem z cytryny i skrobią, Tak przygotowaną pastę przełóż do miski z jagodami i dokładnie wymieszaj, by dobrze rozprowadzić wszystkie składniki.
Ciasto podziel na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5-7mm. Staraj się rozwałkować je na kształt koła, ale nie ma to zbyt większego znaczenia, bo wszelkie nierówności dodają ciastu "rustykalności". Każdy krążek ciasta posyp na środku 1 łyżeczką płatków owsianych, a na nich ułóż owocowe nadzienie. Brzegi ciasta nałóż na owoce, pozostaw jednak środek otwarty (jeśli ciasta jest za dużo, zawiń je-brzeg będzie nieco grubszy i... smaczniejszy)- dzięki temu para tworząca się podczas gotowania owoców nie rozsadzi ciasta w piekarniku, a poza tym tak właśnie ma wyglądać galette ;) Wierzch ciasta posmaruj pędzelkiem odrobiną mleka i posyp cukrem. Przełóż tarty na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut- aż ciasto będzie jednolicie rumiane, a nadzienie będzie bulgotało. Podawaj na ciepło lub zimno, samodzielnie, z lodami lub bitą śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz