poniedziałek, 23 lipca 2012

Galette z jagodami


Galette to taki rodzaj tarty, który nie wymaga użycia foremki. Prosty, trochę rustykalny w wyglądzie deser- jednocześnie niezwykle smaczny i efektowny. Jedyne czego potrzebujemy, to bardzo dobry przepis na bardzo kruche ciasto (nigdy nie próbowałam, ale zapewne ciasto francuskie też sprawdziłoby się świetnie) i pyszne sezonowe owoce. Tym razem padło na cudowne jagody, ale kiedyś bardzo zasmakowała mi wersja z dojrzałymi, słodkimi brzoskwiniami i nektarynkami bez skórki. Nasze galette zjedliśmy jeszcze ciepłe, prawie prosto z pieca. Niektórzy zdecydowali się też na kulkę lodów waniliowych na wierzchu, co okazało się wspaniałym dopełnieniem jagodowego nadzienia. I najlepiej jest zjadać tarty wspólnie- wtedy wszyscy mogą pochwalić się fioletowym uzębieniem :)



Galette z jagodami
przepis na 6 średniej wielkości sztuk

ciasto:
(z przepisu Anny Olson)
  • 2 1/3 szklanki (580ml) mąki pszennej uniwersalnej,
  • 1 szklanka (250ml-ok. 230g) zimnego masła,
  • 2 1/2 łyżki (37,5ml) cukru,
  • szczypta soli,
  • 1 jajko prosto z lodówki,
  • 2 łyżki (30ml) zimnej wody,
  • 2 łyżeczki (10ml) białego octu winnego lub soku z cytryny.
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, cukier i pokrojone na kawałeczki masło. Palcami- bardzo szybko, a jednocześnie delikatnie- połącz tłuszcz z mąką, starając się wgnieść ją w kawałeczki masła. Kiedy masa zacznie przypominać kruszonkę z większymi i mniejszymi kawałkami tłuszczu (mogą pozostać kawałeczki nieroztartego masła), postaraj się spłaszczyć niektóre z nich między dłońmi- dzięki temu w cieście utworzą się niewielkie płaty, podobne do ciasta francuskiego. Wymieszaj jajko z wodą i octem i wlej całość do kruszonki. Nożem lub widelcem wymieszaj ciasto- nie rób tego zbyt długo, tylko tyle by masa się połączyła. Rękami zbierz kawałki ciasta w jedność i przełóż na folię spożywczą (możesz podzielić je na 2 części-wtedy szybciej się schłodzą), dobrze zawiń i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę (można ciasto przygotować 1 dzień wcześniej lub nawet zamrozić, przechowywać do 6 miesięcy, a następnie rozmrażać w lodówce). 

 nadzienie jagodowe:
  • 2 1/2 szklanki (625ml) jagód,
  • 1/3 szklanki (80ml) cukru, 
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej.

dodatkowo:
  • 6 łyżeczek (30ml) płatków owsianych,
  • odrobina (1-2 łyżki) mleka,
  • 1-2 łyżki cukru do posypania wierzchu.
Ciasto wyjmij z lodówki, pozostaw na blacie, a w tym czasie przygotuj nadzienie.  Piekarnik nastaw na ok. 200 st. C.
W miseczce wymieszaj cukier z sokiem z cytryny i skrobią, Tak przygotowaną pastę przełóż do miski z jagodami i dokładnie wymieszaj, by dobrze rozprowadzić wszystkie składniki. 
Ciasto podziel na 6 równych części. Każdą z nich rozwałkuj na delikatnie oprószonej mąką stolnicy na grubość ok 5-7mm. Staraj się rozwałkować je na kształt koła, ale nie ma to zbyt większego znaczenia, bo wszelkie nierówności dodają ciastu "rustykalności". Każdy krążek ciasta posyp na środku 1 łyżeczką płatków owsianych, a na nich ułóż owocowe nadzienie. Brzegi ciasta nałóż na owoce, pozostaw jednak środek otwarty (jeśli ciasta jest za dużo, zawiń je-brzeg będzie nieco grubszy i... smaczniejszy)- dzięki temu para tworząca się podczas gotowania owoców nie rozsadzi ciasta w piekarniku, a poza tym tak właśnie ma wyglądać galette ;) Wierzch ciasta posmaruj pędzelkiem odrobiną mleka i posyp cukrem. Przełóż tarty  na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika i piecz ok. 20-25 minut- aż ciasto będzie jednolicie rumiane, a nadzienie będzie bulgotało. Podawaj na ciepło lub zimno, samodzielnie, z lodami lub bitą śmietaną. 



 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...