poniedziałek, 13 sierpnia 2012

Ciasto marchewkowe


O cieście marchewkowym zostało już powiedziane i napisane chyba wszystko. Każdy dobrze je zna (jeśli go nie piekł, to przynajmniej choć raz w życiu jadł) i ma na jego temat określoną opinię. Ja cenię je za prostotę (mimo, że jestem fanką ciast wymyślnych i trudnych do przygotowania), za to, że prawie zawsze się udaje i wiele błędów wybacza, pozostaje wilgotne przez kilka dni, a jakby tego było mało- można je nafaszerować czym tylko dusza zapragnie albo polać tym, co tylko w ludzkiej głowie zaświta, jako zjadliwe. A jak przyprawi się je cynamonem czy innymi przyprawami korzennymi, to może nawet piernik udawać! I jakby tego wszystkiego było mało- to ciasto jest zrobione z warzywa, a lubią je nawet ich zdecydowani przeciwnicy. Jedyną wadą jest to, że wciąż nie posiadam przepisu na swoje perfekcyjne ciasto marchewkowe. Moim celem jest znalezienie idealnego przepisu, który zawsze będzie powalał jedzących na łopatki, który będę modyfikować do woli w każdą możliwą stronę i podobnie jak przy ciasteczkach z kawałkami czekolady nie zechcę nawet spróbować innych receptur. Poszukiwania nadal trwają, ale śmiem twierdzić, że jestem już na dobrej drodze do celu. A tymczasem prezentuję próbę numer milion sto pięćdziesiątą- z przepisu Anny Olson, pieczoną późną porą :)



Ciasto marchewkowe
przepis na ciasto (bez polewy) z książki "Back to baking" Anny Olson


ciasto:
  • 1 1/2 szklanki (375ml) mąki pszennej uniwersalnej,
  • 1 1/2 łyżeczki (7,5ml) proszku do pieczenia,
  • 3/4 łyżeczki (3,5ml) sody,
  • 3/4 łyżeczki (3,4ml) mielonego cynamonu (opcjonalnie),
  • szczypta soli,
  • 2 1/4 szklanki (560ml) marchewki startej na tarce o grubych oczkach,
  • 1/2 szklanki (125ml) cukru trzcinowego muscovado,
  • 1/2 szklanki (125ml) oleju,
  • 3 jajka.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 160 st.C. Tortownicę o średnicy 23cm wysmaruj olejem.
Do miski przesiej mąkę, proszek, sodę, cynamon i sól. Dodaj marchewkę i zamieszaj tak, by była dobrze pokryta mąką. Osobno zmieszaj ze sobą cukier, olej i jajka. Wlej tą mieszankę do miski z marchewką i dokładnie wymieszaj. Ciasto przelej do foremki, wstaw do piekarnika i piecz ok. 40-50 minut (patyczek wbity w środek powinien wyjść suchy). Wyjmij z pieca, ostudź i polej polewą.

polewa kakaowa:
  • 100g masła,
  • 2-3 łyżki (do smaku) ciemnego kakao,
  • 2-3 łyżki (do smaku) cukru,
  • 4-5 łyżek mleka.
Wszystkie składniki umieść w garnuszku i podgrzewaj, stale mieszając, aż składniki połączą się. Kiedy masa zagotuje się, zdejmij z ognia i przestudź. Następnie polej przygotowaną polewą ciasto.

* Jeśli polejesz ciepłe ciasto polewą, wtedy jej część wsiąknie w ciasto (bardzo to lubię i często tak robię przy cieście marchewkowym lub murzynku). Jeśli natomiast chcesz, by były to "dwa odrębne byty" poczekaj aż oba składniki przestygną.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...