środa, 15 sierpnia 2012

Pasta owsiankowa


Wygląd ma dość... nieciekawy- cóż się dziwić, owsianka dziełem sztuki też nie jest. Za to smak ma bajkowy. I tutaj też nie dzieje się nic nadzwyczajnego, żadnych fajerwerków, zero kuchni molekularnej. Ameryki nie odkryłam. Ale jeśli Ktoś lubi owsiankę na mleku i lubi orzechy czy pestki, taka pasta powinna Mu przypaść do gustu. Świetnie smakuje na waflach ryżowych. A jeszcze lepiej wyjadana łyżeczką prosto ze słoiczka. Bez poczucia winy- toż to samo zdrowie :)



Pasta owsiankowa
  • 5 łyżek płatków owsianych błyskawicznych,
  • 7 łyżek mleka (użyłam owsianego),
  • 4 łyżki z grubsza posiekanych orzechów włoskich,
  • 2 łyżki ziaren sezamu,
  • 2 łyżki ziaren słonecznika,
  • 2 łyżki pestek dyni,
  • 4 łyżki (lub więcej/mniej- do smaku) syropu z agawy lub innego słodzika.
Płatki owsiane zalej 5 łyżkami gorącego mleka i odstaw, by nieco zmiękły i wchłonęły płyn. Na suchej patelni podpraż orzechy i pestki, aż zaczną się delikatnie rumienić i pięknie pachnieć. Przełóż je do blendera lub młynka do mielenia kawy/przypraw i zmiel je najdrobniej, jak tylko się da (prawie na masło). Dodaj namoczone płatki z mlekiem i syrop z agawy. Zmiksuj na gładko- tak gładko, jak to Ci odpowiada. Jeśli potrzeba, dolej pozostałe 2 łyżki mleka, by ułatwić pracę blenderowi i uzyskać jednolitą konsystencję. Przechowuj w zamkniętym słoiczku lub pojemniczku w lodówce.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...