wtorek, 11 grudnia 2012

Niemożliwy paj kokosowy



To ciasto jest na prawdę niezwykłe. Przede wszystkim dlatego, że nie wymaga specjalnych zdolności kulinarnych, by się udało. Wystarczy zmieszać wszystkie składniki, wpakować je do foremki i uzbroić się w cierpliwość, by po godzinie otrzymać dość nietypowy, ale smaczny deser. Tak, jak zapewniają autorzy, podczas pieczenia w "magiczny" (o ile prawa fizyki można nazwać magicznymi) sposób tworzą się trzy odrębne warstwy. Na dole powstaje cienki spód, jakby biszkopcik o dość delikatnej fakturze. W środku tworzy się krem custard, czyli jajeczny odpowiednik budyniu- gładki, lekko galaretkowaty, rozpływający się w ustach. A na wierzchu pięknie rumieni się skorupka z wiórków kokosowych. Dobrze smakuje samodzielnie, jak i w towarzystwie polewy czekoladowej, a ponad to doskonale się kroi i nie rozpada. Pachnie kokosem, ale nie przytłacza zbyt intensywnym aromatem. I jeśli mam być szczera- gdy włożyłam ten paj do piekarnika, nie wiązałam sporych nadziei z tym wypiekiem. Gdzieś z tyłu głowy plątała się wizja katastrofy, ale nie mogłam powstrzymać się przed wykonaniem tak dziwnego przepisu. I z czystym sumieniem mogę powiedzieć, że opłacało się :)



Niemożliwy paj kokosowy
przepis z programu "Kudłacze na motorach: Nie ma jak u mamy"


  • 4 jajka o temp. pokojowej,
  • 1/2 łyżeczki (2ml) proszku do pieczenia,
  • 60g roztopionego masła,
  • 200g cukru (użyłam 150g),
  • 60g mąki pszennej uniwersalnej (oryginalnie przepis zaleca użycie mąki ze środkiem spulchniającym, jaki dostępny jest w UK; ja użyłam zwykłej mąki pszennej typ 550 i wyszło świetnie),
  • szczypta soli,
  • 85g wiórków kokosowych,
  • 470ml mleka,
  • 1 łyżeczka (5ml) naturalnego ekstraktu z wanilii (opcjonalnie).
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Foremkę (przepis nie podaje dokładnych wymiarów, użyłam więc prostokątnego naczynia żaroodpornego średniej wielkości) posmaruj delikatnie masłem.
Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą przy użyciu trzepaczki i przelej do foremki. Piecz ok. 1 godziny (ciasto "nadmucha" się- po ostudzeniu opadnie- i przyrumieni na wierzchu), następnie wystudź.



         

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...