Ciasto czekoladowe z masą kokosową
ciasto:
- 2 łyżki (30ml) zmielonego siemienia lnianego,
- 6 łyżek (90ml) bardzo gorącej wody,
- 1 szklanka (250ml) mleka (tym razem użyłam domowego słonecznikowego),
- 1 łyżka (15ml) soku z cytryny,
- 120g gorzkiej czekolady, połamanej na kawałeczki,
- 3/4 szklanki (180ml) gorącej kawy,
- 2 szklanki (500ml) mąki pszennej,
- 1/4 szklanki (60ml) gorzkiego kakao w proszku,
- 1 łyżeczka (5ml) proszku do pieczenia,
- 1 łyżeczka (5ml) sody,
- szczypta soli,
- 3/4 szklanki (180ml) cukru trzcinowego muscovado,
- 6 łyżek (90ml) cukru (użyłam domowego waniliowego),
- 1/2 szklanki (125ml) oleju.
Siemię lniane wsyp do miseczki i zalej bardzo gorącą wodą. Zamieszaj dokładnie i dostaw na ok. 10 minut, by utworzył się kleik. W dużej misce wymieszaj mleko z sokiem z cytryny i również odstaw na 10 minut, by zgęstniało (ścięło się) i z wyglądu przypominało maślankę.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Dwie foremki o średnicy ok. 20cm wysmaruj olejem, dno wyłóż papierem do pieczenia, a boki wysyp mąką.
W miseczce umieść połamaną na kawałeczki czekoladę, zalej gorącą kawą i odstaw na 1 minutę. Następnie dokładnie wymieszaj tak, by rozpuścić czekoladę. Odłóż na bok. Do osobnej miski przesiej mąkę, kakao, proszek, sodę i sól. Do miski, w której utworzyła się "sojowa maślanka" dodaj cukier trzcinowy i biały, olej oraz kleik z siemienia, a następnie dokładnie wymieszaj trzepaczką. Do tej mieszanki wsyp zwartość miski z suchymi składnikami, wymieszaj tak, by pozbyć się wszelkich grudek. Wlej czekoladę rozpuszczoną w kawie i ponownie zamieszaj. Masę rozłóż między dwie foremki i wstaw do piekarnika na ok. 35 minut (patyczek wbity w środek ciasta powinien wyjść suchy). Wyjmij i ostudź kompletnie.
masa kokosowa:
- 2 szklanki (500ml) mleka kokosowego (z puszki) lub śmietanki 30%,
- 3/4 szklanki (180ml) cukru,
- 1/4 szklanki (60ml) skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej,
- 2 1/2 szklanki (625ml) wiórków kokosowych podprażonych wcześniej na suchej patelni.
Kiedy masa będzie jeszcze delikatnie ciepła, ale nie gorąca, rozsmaruj połowę na jednym placu czekoladowym, przykryj drugim blatem z ciasta, na którym rozsmaruj resztę masy. Wyrównaj i zostaw do zastygnięcia.
polewa:
- 200g gorzkiej czekolady,
- 35g cukru (można pominąć, ja dodałam, bo moje czekolady były bardzo gorzkie),
- 115g mleka kokosowego (z puszki) lub śmietanki 30%.
Ciasto najlepiej smakuje i przechowuje się w temperaturze pokojowej (po przekrojeniu jednak trzeba przykryć, by nic nie wysychało).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz