Dzisiaj przepis szybki, prosty i tak smaczny, że aż brakuje mi słów, żeby to opisać. No dobrze, może napiszę, że będą nim zachwyceni głównie wielbiciele Nutelli i innych ultra-słodkich frykasów. Pasuje fantastycznie, jako polewa do lodów czy deserów, które zdobi kleks bitej śmietany. Ale prawda jest też taka, że zupełnie jak wielbiony przeze mnie krem kakaowo-orzechowy można wyjadać go łyżeczką prosto ze słoiczka. Z tym, że jest tak słodki, że wiele go nie zjecie- a mówi Wam to największy słodyczoholik na świecie ;) Tak czy inaczej, jeśli macie wolną chwilkę i troszkę Nutelli w domu, ugotujcie sobie ten sosik. Jest na prawdę wart grzechu :)
Sos z Nutelli
przepis zaczerpnięty z bloga Top with Cinnamon
- 1/2 szklanki (125ml) cukru,
- 3 łyżki (45ml) gorzkiego kakao,
- 1 łyżka (15ml) skrobi kukurydzianej,
- 2 łyżki (30ml) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem, można użyć glukozy, sztucznego miodu lub słodu),
- 1/3 szklanki (80ml) wody,
- 1/3 szklanki (80ml) mleka,
- 1 łyżeczka (5ml) ekstraktu z wanilii,
- 1/2 szklanki (125ml) Nutelli.
Przechowuj w zamknietym pojemniczku w lodowce, nawet przez kilka tygodni.
Mozesz tego sosu uzyc, jako bazy do mleka czekoladowego, jak zaleca autorka.
A tymczasem, zostawiam Was z tym wspanialym przepisem i jade opalic sie na czekoladke :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz