sobota, 29 czerwca 2013

Sos z Nutelli



Dzisiaj przepis szybki, prosty i tak smaczny, że aż brakuje mi słów, żeby to opisać. No dobrze, może napiszę, że będą nim zachwyceni głównie wielbiciele Nutelli i innych ultra-słodkich frykasów. Pasuje fantastycznie, jako polewa do lodów czy deserów, które zdobi kleks bitej śmietany. Ale prawda jest też taka, że zupełnie jak wielbiony przeze mnie krem kakaowo-orzechowy można wyjadać go łyżeczką prosto ze słoiczka. Z tym, że jest tak słodki, że wiele go nie zjecie- a mówi Wam to największy słodyczoholik na świecie ;) Tak czy inaczej, jeśli macie wolną chwilkę i troszkę Nutelli w domu, ugotujcie sobie ten sosik. Jest na prawdę wart grzechu :)



Sos z Nutelli
przepis zaczerpnięty z bloga Top with Cinnamon



  • 1/2 szklanki (125ml) cukru,
  • 3 łyżki (45ml) gorzkiego kakao,
  • 1 łyżka (15ml) skrobi kukurydzianej,
  • 2 łyżki (30ml) syropu kukurydzianego (zastąpiłam miodem, można użyć glukozy, sztucznego miodu lub słodu),
  • 1/3 szklanki (80ml) wody,
  • 1/3 szklanki (80ml) mleka,
  • 1 łyżeczka (5ml) ekstraktu z wanilii,
  • 1/2 szklanki (125ml) Nutelli.
W garnuszku wymieszaj cukier, kakao, skrobię, syrop, wodę, mleko. Ustaw na palniku i zagotuj, cały czas mieszając. Zdejmij z ognia, dodaj wanilię i Nutellę, dobrze wymieszaj. I... gotowe!

Przechowuj w zamknietym pojemniczku w lodowce, nawet przez kilka tygodni. 

Mozesz tego sosu uzyc, jako bazy do mleka czekoladowego, jak zaleca autorka.








A tymczasem, zostawiam Was z tym wspanialym przepisem i jade opalic sie na czekoladke :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...