piątek, 20 grudnia 2013

Tarty pierniczkowo-pomarańczowe


Po upieczeniu wszystkich elementów piernikowego domku zostało mi jeszcze całkiem sporo ciasta, z którym już sama nie wiedziałam, co mam począć. Upiekłam niezłą armię ciasteczkowych ludzików, ale co dalej, kiedy w dłoni leżała jeszcze solidna kula ciasta? Stwierdziłam, że wpakuję ją do foremki do tarty, bo to zawsze jest dobry pomysł na deser. Szybko przemyślałam strategię i połączyłam w głowie wszystkie smaki, jakie kojarzą mi się z zimą i przyprawami korzennymi. Co z tego wyszło? Całkiem niezła tarta z kruchego ciasta pierniczkowego- bardzo aromatycznego i rozgrzewającego, kremu pomarańczowego- orzeźwiającego i ożywiającego deser, a także bitej śmitany- lekkiej, delikatnej, łagodzącej wszystkie mocne smaki. Na prawdę dobre połączenie! Szkoda tylko, że zdążyłam jedynie skosztować kilku kęsów, zanim wszystkie mini-tarty roztrzaskały się spektakularnie na podłodze (który to już raz w tym miesiącu?!)...


Tarta pierniczkowo-pomarańczowa
z podanych proporcji uzyskasz jedną dużą lub kilka mniejszych tart

 ciasto:

  • 115g masła o temp. pokojowej,
  • 1/2 szklanki (125ml) cukru trzcinowego muscovado,
  • 1/2 szklanki (125ml) miodu,
  • 1 jajko o temp. pokojowej,
  • 1.5 łyżki (37.5ml) przyprawy do piernika,
  • 2 1/3 szklanki (580ml) mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki (2ml) sody,
  • szczypta soli.
Masło utrzyj z cukrem i miodem. Dodaj jajko i dokładnie zmiksuj. Do osobnej miski przesiej przyprawę do piernika, mąkę, sodę i sól. Wsyp sypkie składniki do masy maślanej w trzech porcjach, za każdym razem dobrze mieszając. Dość miękkie ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej 2 godziny.

Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C. Rozwałkuj ciasto na lekko oprószonym mąką blacie na grubość ok. 6mm i wyłóż nim formę/foremki. Wstaw do pieca do momentu, aż ciasto będzie rumiane (małe foremki piekły się ok. 15minut). Wyjmij i ostudź kompletnie.

oragne curd:

  • 1/2 szklanki (125ml) soku z pomarańczy,
  • 2 łyżki (30ml) soku z cytryny,
  • 3 paseczki (wielkości biletu autobusowego) skórki obranej z pomarańczy, pozbawionej białej błonki,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 1/4 szklanki (60ml) cukru,
  • 1 1/2 łyżki (22.5ml) skrobi kukurydzianej,
  • 1 łyżka (30ml=ok.30g) zimnego masła.
  • dodatkowo: świeże borówki amerykańskie do przybrania.
Wszystkie składniki oprócz masła umieść w garnku o grubym dnie, dokładnie wymieszaj trzepaczką i ustaw na kuchence. Podgrzewaj na małym ogniu, stale mieszając, aż masa zgęstnieje i pojawią się pierwsze bąbelki. Zdejmij garnek z ognia i od razu wmieszaj zimne masło. Kiedy tłuszcz dokładnie połączy się z resztą składników, przelej krem do miseczki, przykryj folią spożywczą tak, by bezpośrednio dotykała powierzchni masy i ostudź.

Po ostudzeniu kremu, usuń z niego skórkę i dokładnie wymieszaj. Jeśli uważasz, że masa jest zbyt gęsta, możesz wmieszać do niej odrobinę soku z pomarańczy. Napełnij kremem upieczone spody z kruchego ciasta.

bita śmietana:
  • 1 szklanka (250ml) śmietanki 36%, schłodzonej,
  • 1 łyżka (15ml) cukru pudru,
  • 1 łyżka (15ml) śmietanki do kawy w proszku.
Schłodzoną śmietankę ubijaj mikserem do momentu, aż będzie prawie całkowicie sztywna. Dodaj cukier puder i śmietankę w proszku i zmiksuj, aż śmietanka będzie sztywna. Udekoruj nią tartaletki/tartę. Przechowuj w lodówce, najlepiej w zamkniętym pojemniku, by nie "łapała" zapachów.

Enjoy!




2 komentarze:

  1. Ej..ty wiesz że jestem w back in town i mieszkam niedaleko? Jestem w stanie włamać się do mieszkania!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem, wiem... :) Ale i tak po ptokach, bo największą przy tym ucztę miała Zuzia, jak zlizywała z podłogi te smutne resztki...

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...