czwartek, 7 czerwca 2012

Snickers Cupcakes


No i dopadła mnie. Pogromczyni wolnego czasu i dobrego humoru. Sesja. Chyba każdy student/studentka wie, o czym mówię. Chociaż z tym wolnym czasem, to niekoniecznie jest tak, jakby się mogło wydawać. Jakoś tak dziwnie się składa, że w tym okresie wzmożonej pracy umysłowej, bardzo podnoszą się statystyki na Facebook'u. Na tym portalu społecznościowym w czasie sesji można nawet zauważyć nadzwyczajną aktywność osób, które zazwyczaj się na nim nie pojawiają. Ale tak to już jest z nami, Polakami- w chwilach kryzysu bardzo się mobilizujemy i stajemy jednością, czując ból osób w podobnie krytycznej sytuacji do naszej :)

A skoro mózg pracuje na najwyższych obrotach, warto go odżywić czymś konkretnym. Nie od dziś wiadomo, że jest to największy pochłaniacz naszej energii, więc warto zaserwować mu coś pysznego i... kalorycznego. Pierwsza myśl, jaka mi przychodzi- Snickers. Pamiętam, jak w licealnym sklepiku Pan Buła pouczał zaspanych uczniów, że koniecznie mają kupić sobie na śniadanie (!) ten właśnie batonik i kawę, a na pewno za chwilę obudzą się i pozyskają energię na resztę dnia w szkole. Pomijając zastraszającą ilość cukru, Snickers ma też orzechy, więc może coś w tym jest, do tego czekolada, zawierająca magnez, no i kaloryczność- na tyle spora, że w czasie sesji można sobie na nią pozwolić.

Babeczki są baaaaardzo dobre. Słodkie, o smaku orzechów i karmelu, z delikatną nutką czekoladową. Mi oczywiście zasmakowały- są to dokładnie takie aromaty, jakie najbardziej lubię. Ale inni też nie narzekali. Bratowa stwierdziła nawet, że to mój najlepszy wypiek do tej pory- a to o czymś świadczy! ;) Na prawdę pycha!

 Przepis pochodzi z bloga Cioccolato Gatto i jest genialny :)

Snickers Cupcakes
przepis na 12 mniejszych lub 8 większych (jak u mnie na zdjęciu) babeczek

ciasto:
  • 100g masła,
  • 45g miodu,
  • 60g gorzkiej czekolady,
  • 4 batoniki Snickers (po 51g każdy),
  • 3 jajka,
  • 90g cukru trzcinowego,
  • 100g mielonych orzechów laskowych lub innych,
  • 55g mąki,
  • szczypta soli,
  • szczypta proszku do pieczenia.
Rozgrzej piekarnik do 180 sr.C, foremki wyłóż papierowymi papilotkami  lub wysmaruj masłem (nie jest to konieczne, jeśli używasz foremek silikonowych). 

Na małym ogniu rozpuść masło z miodem i czekoladą oraz 2 posiekanymi batonami. Ostudź. Pozostałe batony posiekaj na 12 części. Mąkę przesiej z solą i proszkiem, wymieszaj z orzechami. Jajka ubij z cukrem do momentu, aż potroją objętość. Cały czas ubijając wlej przestudzoną masę czekoladową. Wsyp sypkie składniki i dokładnie wymieszaj. Napełnij foremki. Do każdego dołka wciśnij kawałek Snickers'a i przykryj ciastem. Piecz ok. 12 minut. Ostudź.

krem:
  • 250g serka mascarpone,
  • 50ml kremówki,
  • 1/3 szklanki sosu karmelowego,
  • 1 drobno pokrojony batonik Snickers (51g).
Mascarpone wymieszaj z karmelem. Dodaj ubitą śmietankę i delikatnie wymieszaj. Przełóż do rękawa cukierniczego i wstaw do lodówki na ok 20 minut. 
Udekoruj ciastka kremem, kawałkami batonika i dodatkowym sosem karmelowym.

    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...