Dużo się ostatnio u mnie dzieje, oj dużo... Niestety niekoniecznie są wydarzenia sympatyczne, za to totalnie zmieniające bieg wydarzeń i wywracające moje życie do góry nogami. Ale trafiło mi się też kilka miłych gestów, wiele komplementów i to one jeszcze trzymają mnie przy życiu, na szczęście. Długo (jak na mnie, oczywiście) nie piekłam, nie tworzyłam słodkości, ale mam w zanadrzu kilka przepisów, które do tej pory nie doczekały publikacji. Czas więc pozwolić im zabłysnąć właśnie teraz :)
Przygotowałam te tarty na zamówienie Taty, który wypatrzył w jakiejś gazecie sernik z batonikami Snickers. Skład ciasta mi się nie podobał i jakoś tak za dużo zbędnej roboty w nim upatrywałam, więc odpuściłam tamten przepis i postanowiłam stworzyć coś własnego. Porwałam się więc na totalną improwizację, a efekt okazał się całkiem przyzwoity :) Deser oscyluje gdzieś pomiędzy babeczkami snickersowymi a delikatnym serniczkiem z mnóstwem czekolady i karmelowym aromatem. Bardzo łatwy w przygotowaniu, nie wymaga dużych nakładów czasu, a zadowoli każdego wielbiciela tych znanych i lubianych batoników. Tata był równie usatysfakcjonowany, jak ja ;)
P.S. Jeśli brakuje Wam letnich smaków, polecam upiec sobie Swedish Summer Cake . Całkiem niedawno przygotowałam to ciasto, przekładając je bananami z niewielkim dodatkiem truskawek (ekhm... improtowanych...). I zjedliśmy je całe w jedno popołudnie! Na prawdę niesamowicie smaczne wyszło, po raz kolejny, choć krojenie go niezmiennie oznacza jeden wielki bałagan :)
Tarty czekoladowo-karmelowe ze Snikcersem
przepis na 6 dużych sztuk
spód:
- 1 szklanka (250ml) drobno pokruszonych ciasteczek kakaowych lub czekoladowych,
- 40g masła, roztopionego.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 180 st.C.
Pokruszone ciasteczka wymieszaj z masłem i podziel masę równo między 6 foremek. Palcami lub metalową miarką/szklanką "ugnieć" masę, tworząc spód i boki tarty.
Wstaw do piekarnika na 10 minut. Wyjmij i ostudź kompletnie.
sos karmelowy:
- 1/2 szklanki (125ml) cukru,
- 2-3 łyżeczki wody,
- 1/3 szklanki (80ml) śmietanki 30% lub 36%.
masa:
- 250g serka mascarpone o temp. pokojowej,
- 1/3 szklanki (80ml) sosu karmelowego (przepis powyżej) o temp. pokojowej,
- 125ml schłodzonej śmietanki 30% lub 36%.
dekoracja:
- 2 batony (po 54g) Snickers, pokrojone na plasterki,
- solone i prażone orzeszki ziemne,
- sos karmelowy (przepis powyżej).
Coś pysznego*_*
OdpowiedzUsuń