Postanowiłam upiec coś innego, niż tradycyjne drożdżowe z rabarbarem tak, żeby smakowało też tym, którzy za puchatymi i "suchymi" ciastami nie przepadają. A kruche lubi chyba każdy, prawda? O kruszonce nawet nie wspomnę... Najfajniejsze w tym placku jest to, że ma duuużo owoców. Rok temu piekłam je tak, jak przepis nakazuje- z przewagą rabarbaru- i troszkę było kwaśno dla niektórych testerów. Tym razem zmniejszyłam jego ilość na rzecz truskawek, co poskutkowało silnym aromatem tych owoców. Mi smakowały obie wersje, choć niemal jednogłośnie orzekliśmy, że ta ostatnia była jednak odrobinę za słodka. A jaka może być najlepsza rekomendacja dla tego ciasta? A taka, że wszystko zostało zjedzone do ostatniego okruszka w jedno popołudnie- a nie pamiętam kiedy ostatni raz się tak zdarzyło!
Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
przepis Anny Olson z programu "Na słodko", zmodyfikowany
ciasto:
- 1 1/4 szklanki (310ml) mąki pszennej,
- szczypta soli,
- 115g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałeczki,
- 1 łyżka (15ml) soku z cytryny,
- 3-5 łyżek lodowatej wody.
Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim okrągłą foremkę o średnicy 23cm.
Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C.
nadzienie owocowe:
- 4 szklanki (1 L) posiekanego rabarbaru, wcześniej obranego*,
- 2 szklanki (500ml) truskawek, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (jeśli owoce są duże)*,
- 3/4 szklanki (180ml) cukru,
- 3 łyżki (45ml) skrobi kukurydzinej.
kruszonka:
- 2/3 szklanki (160ml) mąki pszennej,
- 1/3 szklanki (80ml) cukru,
- szczypta soli,
- 60g masła, rozpuszczonego.
Formę z ciastem ustaw na większej (najlepiej płaskiej) blasze do pieczenia (uwaga! nie warto pomijać tego kroku. Owoce podczas pieczenia bulgoczą jak szalone i niemal wyskakują z blachy. Sok, który wypływa z foremki jest bardzo słodki i lepki. A mycie piekarnika to nic przyjemnego... Lepiej umyć tylko balchę- którą dodatkowo możesz wyłożyć folią aluminiową, co jeszcze bardziej ułatwi sprawę, bo możesz ją później wyrzucić i problem mycia masz z głowy). Ciasto piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st.C i piecz przez następne 40 minut. Jeśli brzegi ciasta lub kruszonka zaczną rumienić się zbyt szybko, możesz przykryć je folią aluminiową.
* Podane wyżej proporcje owoców dają wyraźny aromat rabarbaru. Jeśli chcesz, by ciasto smakowało nieco mocniej truskawkami, użyj 3 szklanek rabarbaru i 3 szklanek truskawek. Radziłabym też zmniejszyć wtedy ilość cukru do 1/2 szklanki. Zamiast świeżych możesz użyć mrożonych owoców.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz