wtorek, 14 maja 2013

Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami

Nareszcie! Jest wiosna, bywa ciepło i słonecznie, a co najważniejsze- w sklepach powolutku zaczynają pojawiać się warzywa inne niż selery, buraki i inne korzonki. Na najcudowniejsze, słodziutkie, nagrzane letnim słońcem owoce przyjdzie nam jeszcze trochę poczekać, ale można już poszaleć z rabarbarem. Te kwaśne laseczki o różowej barwie niezaprzeczalnie dają nam do zrozumienia, że idą lepsze czasy, jeśli chodzi o jedzenie :)

Postanowiłam upiec coś innego, niż tradycyjne drożdżowe z rabarbarem tak, żeby smakowało też tym, którzy za puchatymi i "suchymi" ciastami nie przepadają. A kruche lubi chyba każdy, prawda? O kruszonce nawet nie wspomnę... Najfajniejsze w tym placku jest to, że ma duuużo owoców. Rok temu piekłam je tak, jak przepis nakazuje- z przewagą rabarbaru- i troszkę było kwaśno dla niektórych testerów. Tym razem zmniejszyłam jego ilość na rzecz truskawek, co poskutkowało silnym aromatem tych owoców. Mi smakowały obie wersje, choć niemal jednogłośnie orzekliśmy, że ta ostatnia była jednak odrobinę za słodka. A jaka może być najlepsza rekomendacja dla tego ciasta? A taka, że wszystko zostało zjedzone do ostatniego okruszka w jedno popołudnie- a nie pamiętam kiedy ostatni raz się tak zdarzyło!




Kruche ciasto z rabarbarem i truskawkami
przepis Anny Olson z programu "Na słodko", zmodyfikowany



ciasto:

  • 1 1/4 szklanki (310ml) mąki pszennej,
  • szczypta soli,
  • 115g zimnego masła, pokrojonego na mniejsze kawałeczki,
  • 1 łyżka (15ml) soku z cytryny,
  • 3-5 łyżek lodowatej wody.
Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj masło i opuszkami palców delikatnie, acz stanowczo wgnieć tłuszcz w mąkę. Kiedy masa zacznie przypominać grubą owsiankę z większymi i mniejszymi grudkami, rozgnieć większość z nich przesuwając (rozcierając) je w dłoniach- powinny utworzyć się takie placki masła pokrytego mąką. Gdy większość grud będzie roztarta, dodaj sok z cytryny i wlej 2-3 łyżki wody. Dobrze zamieszaj nożem, a następnie spróbuj zebrać ciasto w jedność. Jeśli jest za suche, dolej odrobinkę wody. Zbierz wszystkie okruchy w jednolite ciasto, zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok. 30 minut.

Po tym czasie rozwałkuj ciasto i wyłóż nim okrągłą foremkę o średnicy 23cm. 

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st.C.

nadzienie owocowe:

  • 4 szklanki (1 L) posiekanego rabarbaru, wcześniej obranego*,
  • 2 szklanki (500ml) truskawek, pokrojonych na ćwiartki lub ósemki (jeśli owoce są duże)*,
  • 3/4 szklanki (180ml) cukru,
  • 3 łyżki (45ml) skrobi kukurydzinej.
Wymieszaj owoce z cukrem i skrobią i wyłóż na przygotowany spód z ciasta.

kruszonka:

  • 2/3 szklanki (160ml) mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki (80ml) cukru,
  • szczypta soli,
  • 60g masła, rozpuszczonego.
W misce wymieszaj mąkę z cukrem i solą. Dodaj masło i wymieszaj całość widelcem, aż powstaną mniejsze i większe grudki. Kruszonką posyp owoce.

Formę z ciastem ustaw na większej (najlepiej płaskiej) blasze do pieczenia (uwaga! nie warto pomijać tego kroku. Owoce podczas pieczenia bulgoczą jak szalone i niemal wyskakują z blachy. Sok, który wypływa z foremki jest bardzo słodki i lepki. A mycie piekarnika to nic przyjemnego... Lepiej umyć tylko balchę- którą dodatkowo możesz wyłożyć folią aluminiową, co jeszcze bardziej ułatwi sprawę, bo możesz ją później wyrzucić i problem mycia masz z głowy). Ciasto piecz przez 20 minut, a następnie zmniejsz temperaturę do 180 st.C i piecz przez następne 40 minut. Jeśli brzegi ciasta lub kruszonka zaczną rumienić się zbyt szybko, możesz przykryć je folią aluminiową.

* Podane wyżej proporcje owoców dają wyraźny aromat rabarbaru. Jeśli chcesz, by ciasto smakowało nieco mocniej truskawkami, użyj 3 szklanek rabarbaru i 3 szklanek truskawek. Radziłabym też zmniejszyć wtedy ilość cukru do 1/2 szklanki. Zamiast świeżych możesz użyć mrożonych owoców. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...