piątek, 10 stycznia 2014

Tarta czekoladowa z musem


Mus czekoladowy to jeden z tych deserów, które większość ludzi uwielbia, a jednocześnie boi się samodzielnie przygotowywać go w domu. Nie dziwię się. Klasyczne receptury opierają się na skomplikowanych metodach oddzielania i ubiajania jajek, delikatnego łączenia ich z czekoladą i zamartwiania się, czy aby na pewno taki mus nie opadnie. Nie ze mną te numery! Nie widzi mi się ani błaganie sił wyższych o utrzymanie pęcherzyków powietrza w czekoladzie, ani zjadanie surowych jajek. Znam za to doskonały sposób na przygotowanie lekkiego i puszystego musu, który jest gotowy w kilka chwil, a dodatkowo smakuje wyśmienicie.

Chociaż używałam już podobnego musu do tortu Ferrero Rocher, tym razem chciałam, żeby był gwiazdą deseru, a nie jedynie jedną z wielu części. Połączyłam więc tartę podwójnie czekoladową z warstwą tego czekoladowego puszka o delikatnie śmietankowym posmaku i mocnym aromacie ziaren kakaowych. Jak wyszło? Bardzo czekoladowo, lekko i co najważniejsze- chyba smakowało nie tylko mi :)


Tarta czekoladowa z musem
przepis na ciasto- Anna Olson, pomysł i pozostałe części deseru mojego autorstwa


Mus, jak pisałam wyżej, przygotowuje się w mgnieniu oka. Jedyną rzeczą, o jaką warto się zatroszczyć, to odrobinka ogranizacji. Mimo, że mus ląduje na samym wierzchu tarty, warto przygotować go na początku. To znaczy, połącz śmietanką z czekoladą (patrz opis poniżej) i wstaw do lodówki do schłodzenia, potem rozwałkuj i upiecz ciasto, następnie przygotuj ganche. A kiedy te wszystkie części będą gotowe, Twój mus pownien mieć już odpowiednią temperaturę, by móc go ubić. 

 ciasto*:
  • 225g masła o temp. pokojowej,
  • 1/3 szklanki (80ml) cukru,
  • 4 żółtka o temp. pokojowej,
  • 1 2/3 szklanki (310ml) mąki pszennej,
  • 1/3 szklanki (80ml) ciemnego kakao w proszku,
  • szczypta soli.
Masło utrzyj z cukrem na jasną, puszystą masę (najlepiej zrobić to mikserem, ale ręcznie też można). Dodawaj po jednym żółtku, za każdym razem dokładnie łącząc je z masą maślaną. Przesiej do tej mieszanki mąkę z kakao i solą, i krótko zmiksuj, tylko do połączenia składników. Zawiń ciasto w folię spożywczą i włóż do lodówki na co najmniej godzinę.

Rozgrzej piekarnik do 180 st.C. Foremkę do tarty o średnicy ok 20-22 cm oprósz delikatnie mąką.
Na blacie posypanym mąką rozwałkuj ciasto na grubość ok. 0,5cm. Przełóż do foremki i wylep ją ciastem (nadmiar odetnij nożem), a następnie włóż do lodówki na 20 minut. Nakłuj dno widelcem i wstaw do piekarnika na ok. 18 minut (powierzchnia ciasta stanie się matowa). Wyjmij i przestudź przez chwilkę w czasie, gdy będzie przygotowywać nadzienie.

* Z podanych ilości składników otrzymasz całkiem sporo ciasta. Do zrobienia tej tarty w zupełności wystarczy jego połowa. Ja jednak lubię przygotowywać całą porcję- wtedy połowę od razu po zawinięciu w folię mrożę i kiedy tylko najdzie mnie ochota (lub potrzeba) mogę wyjąć ciasto i działać. Najlepiej rozmraża się w lodówce, jednak zajmuje to nieco czasu. Gdy nie mam co najmiej kilku godzin, romrażam je na kuchennym blacie i też jest bardzo dobre. Ze skrawków ciasta możesz upiec kruche kakaowe ciasteczka albo pierożki z nadzieniem z Nutelli, masła orzechowego, bananów itp.


ganache:
  • 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 100g śmietanki 30%,
  • 1 łyżka (30ml) cukru.
Czekoladę połam na mniejsze kawałeczki i przełóż do miseczki. Śmietankę podgrzej z cukrem. Kiedy zagotuje się, przelej ją do miseczki z czekoladą. Odczekaj 1-2 minuty, a następnie dokładnie wymieszaj całość, aż składniki dobrze połączą się ze sobą (jeśli czekolada nie rozpuści się dokładni- pozostaną takie małe drobinki- możesz podgrzać ganche, ustawiając miskę na garnuszku z niewielką ilością gotującej się wody. Podgrzewaj tylko do momentu, gdy składniki będa dobrze rozpuszczone i połączą się). Odstaw masę do przestudzenia, od czasu do czasu ją mieszając. Kiedy polewa ostygnie, rozsmaruj ją ostrożnie (ciasto jest delikatne i kruche) na upieczonym spodzie. 
Przygotuj mus czekoladowy.

mus czekoladowy:
  • 100g czekolady deserowej lub gorzkiej,
  • 250g śmietanki 30%,
  • 1 łyżka (30ml) śmietanki do kawy w proszku.
Czekoladę połam na kawałeczki do dość dużej miski. W garnuszku podgrzej śmietankę. Kiedy się zagotuje, wylej ją na przygotowaną czekoladę. Odczekaj 1-2 minuty, a następnie wymieszaj całość, aż składniki dobrze się połączą. Odstaw całość do ostudzenia, potem przykryj i włóż do lodówki (jeśli chcesz przyspieszyć ten proces, możesz wstawić miskę z czekoladową mieszanką do zamrażarki, pamiętaj tylko o regularnym sprawdzaniu i mieszaniu masy, by nie zamarzła na kamień i chłodziła się równomiernie). Gdy czekolada ze śmietanką będą już dobrze schłodzone, zacznij ubijać masę (najlepiej zrobić to mikserem). Pod koniec ubijania dodaj śmietankę w proszku. Ubijaj do momentu, gdy mus będzie na tyle sztywny, by utrzymać swój kształt po odwróceniu miski do góry dnem, ale jednocześnie nie za mocno, bo uzyskasz wtedy coś na kształt masła czekoladowego. Tak przygotowany mus rozsmaruj na kruchym spodzie z warstwą ganache, posyp tartą czekoladą lub gorzkim kakao w proszku i wstaw do lodówki na ok. pół godziny (lub więcej), by składniki nieco stężały i "przegryzły się". 

Enjoy!





3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...